Kontakt 2021, 23(1):25-32 | DOI: 10.32725/kont.2021.004

Výživa v těhotenství a výsledek těhotenství ve dvou primárních zdravotních střediscích v OkpanamuSociální vědy ve zdraví - původní práce

Phoebe Nwamaka Kanikwu1,*, Jessica Agada Jimmy2, Anthonia Chinwendu Emesowum3
1 Edo University Iyamho, Department of Nursing Science, Iyamho, Edo State, Nigeria
2 Niger Delta University, Department of Maternal and Child Health Nursing, Wiberforce Island, Bayelsa State, Nigeria
3 Imo State University, Department of Nursing Science, Orlu Campus, Orlu, Imo State, Nigeria

Úvod: Těhotenství je z hlediska výživy rizikovým obdobím. Feto-mateřské výsledky těhotenství lze odvodit z nutričního stavu matky před porodem.

Cíl: Studie hodnotila znalosti matek po porodu ohledně výživy v těhotenství, nutričních postupů v těhotenství a výsledek těhotenství pro matku a dítě.

Metody: Popisný dotazníkový výzkum 54 matek po porodu, které navštěvovaly dvě primární zdravotní centra v Okpanamu ve státě Delta. Data shromážděná pomocí vlastního dotazníku byla analyzována pomocí Statistického balíčku pro sociální vědy (SPSS) verze 22 a popsána z hlediska četnosti, procent a ve formě koláčového grafu.

Výsledky: 90,7 % uvedlo, že těhotné ženy by měly jíst za dvě osoby, tedy za sebe a nenarozené dítě, a 35,2 % konzumovalo během těhotenství méně slazených nealkoholických nápojů. Úroveň znalostí 50 % matek a úroveň nutriční praxe 42,9 % matek ukázala na nízkou úroveň znalostí o výživě v těhotenství i nízkou úroveň výživy v těhotenství; 66,7 % matek po porodu mělo dobrý výsledek těhotenství a asi 50 % jejich dětí mělo dobré poporodní výsledky.

Závěr: Ženy po porodu měly nízkou úroveň znalostí o výživě a nízkou úroveň výživy v těhotenství. Většina měla dobrý výsledek těhotenství, ale jen asi polovina jejich dětí měla dobré poporodní výsledky.

Klíčová slova: nutriční praxe; těhotenství; výsledek těhotenství; výživa; znalosti

Vloženo: 20. říjen 2020; Revidováno: 4. leden 2021; Přijato: 2. únor 2021; Zveřejněno online: 9. únor 2021; Zveřejněno: 3. březen 2021  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Nwamaka Kanikwu P, Jimmy JA, Emesowum AC. Nutrition in pregnancy and pregnancy outcome in two primary health centres, Okpanam. Kontakt. 2021;23(1):25-32. doi: 10.32725/kont.2021.004.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Abbott L (2014). The pregnant woman in prison. Howard League for Penal Reform ECAN bulletin, 23.
  2. Abu-Saad K, Fraser D (2010). Maternal nutrition and birth outcomes. Epidemiological Review 32(1): 5-25. DOI: 10.1093/epirev/mxq001. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Daba G, Beyene F, Fekadu H, Garoma W (2013). Assessment of knowledge of pregnant mothers on maternal nutrition and associated factors in Guto Gida Woreda, East Wollega Zone, Ethiopia. Journal of Nutritional Disorders and Therapy 4(1): 130. DOI: 10.4172/2161-0509.1000130. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Danielewicz H, Myszczyszyn G, Debinska A, Myszkal A, Boznanski A, Hirnle L (2017). Diet in pregnancy - more than food. Eur J Peadiatr 176(12): 1573-1579. DOI: 10.1007/s00431-017-3026-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Durgra P (2012). Dietary reference intake. Dietary Journal of Amdra Tribe 3(2): 10-15.
  6. Fasola O, Abosede O, Fasola FA (2018). Knowledge, attitude and practice of good nutrition among women of childbearing age in Somolu Local Government, Lagos State. J Public Health Afr 9(1): 793. DOI: 10.4081/jphia.2018.793. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Fouda LM, Ahmed MH, Shehab NS (2012). Nutritional awareness of women during pregnancy. J Am Sci 8(7): 494-502.
  8. Girard AW, Olude O (2012). Nutrition education and counselling provided during pregnancy: Effects on maternal, neonatal and child health outcomes. Paediatr Perinat Epidemiol 26(Suppl. 1): 191-204. DOI: 10.1111/j.1365-3016.2012.01278.x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Gudayu TW, Araya BM (2019). Outcomes among mothers who gave birth in the health facility: Does birth preparedness and complication readiness have a role? Obstetrics and Gynecology International 2019: 47-53. DOI: 10.1155/2019/5147853. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Kever RT, Martins SD, Lola N, Dathini H, Habu H, Fatima AA, Sambo BD (2015). Knowledge and attitude of pregnant women towards dietary practices in Yerwa Clinic, Maiduguri Metropolitan Council; Borno State. Journal of Research in Nursing and Midwifery 4(1): 12-19. DOI: 10.14303/JRNM.2014.027. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kominiarek M, Rajan P (2016). Nutrition Recommendations in Pregnancy and Lactation. Med Clin North Am 100(6): 1199-1215. DOI: 10.1016/j.mcna.2016.06.004. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Lim ZX, Wong JL, Lim PY, Soon LK (2018). Knowledge of nutrition during pregnancy and associated factors among antenatal mothers. Int J Public Health Clinic Sci 5(1): 117-128.
  13. Marangoni F, Cetin I, Veruci E, Canzone G, Giovannini M, Scollo P, et al. (2016). Maternal Diet and Nutrient Requirements in Pregnancy and Breastfeeding. An Italian Consensus Document. Nutrients 8(10): 629. DOI: 10.3390/nu8100629. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Meija L, Rezeberga D (2017). Proper maternal nutrition during pregnancy planning and pregnancy: A healthy start in life. [online] [cit. 2020-01-22]. Available from: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/publications/2017/proper-maternal-nutrition-during-pregnancy-planning-and-pregnancy-a-healthy-start-in-life-2017
  15. Mohammed BS, Helegbe GK (2020). Routine haematinics and multivitamins: Adherence and its association with haemoglobin level among pregnant women in urban lower-middle-income country, Ghana. Basic Clin Pharmacol Toxicol 127(1): 21-29. DOI: 10.1111/bcpt.13390. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Mugyia ASN, Tanya AKN, Njotang PN, Ndombo PK (2016). Knowledge and attitudes of pregnant mothers towards maternal dietary practices during pregnancy at the Etoug-Ebe Baptist Hospital Yaounde. J Med Health Sci 17(2).
  17. Nana A, Zema T (2018). Dietary practices and associated factors during pregnancy in northwestern Ethiopia. BMC Pregnancy Childbirth 18: 183. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Popa AD, Niţä O, Arhire LIG, Popescu RM, Botnariu GE, Mihalache L, Graur M (2013). Nutritional knowledge as a determinant of vitamin and mineral supplementation during pregnancy. BMC Public Health 13(1): 1105. DOI: 10.1186/1471-2458-13-1105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Rao S, Kanade AN, Yajnik CS, Fall CHD (2009). Seasonality in maternal intake and activity influence offspring's birth size among rural Indian mothers-pune maternal nutrition study. Int J Epidemiol 38(4): 1094-1103. DOI: 10.1093/ije/dyp223. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Rayco-Solon P, Fulford AJ, Prentice AM (2005). Differential effects of seasonality on preterm birth and intrauterine growth restriction in rural Africans. Am J Clin Nutr 81(1): 134-139. DOI: 10.1093/ajcn/81.1.134. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Ugwa EA (2016). Nutritional practices and taboos among pregnant women attending antenatal care at General Hospital in Kano, Northwest Nigeria. Ann Med Health Sci Res 6(2): 109-114. DOI: 10.4103/2141-9248.181846. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. United Nations Children's Fund (2018). Nutrition. [online] [cit. 2019-02-02]. Available from: www.unicef.org/nigeria/nutrition
  23. World Health Organization (2018). WHO recommendation on counselling on healthy eating and physical activity during pregnancy. [online] [cit. 2018-06-08]. Available from: https://extranet.who.int/rhl/topics/preconception-pregnancy-childbirth-and-postpartum-care/antenatal-care/who-recommendation-counselling-healthy-eating-and-physical-activity-during-pregnancy
  24. Zerfu TA, Biadgilign S (2018). Pregnant mothers have limited knowledge and poor dietary diversity practices, but favorable attitude towards nutritional recommendations in rural Ethiopia: evidence from community-based study. BMC Nutr 4: 43. DOI: 10.1186/s40795-018-0251-x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Zhou Y, Zhu X, Qin Y, Li Y, Zhang M, Liu W, Huang H, Xu Y (2019). Association between total water intake and dietary intake of pregnant and breastfeeding women in China. BMC Pregnancy and Childbirth 19(172). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.