Kontakt 2021, 23(3):178-186 | DOI: 10.32725/kont.2020.047
Stravovacie návyky a skladba jedla pacientov po mozgovej príhode ako forma sekundárnej prevencieSociální vědy ve zdraví - přehledový článek
- 1 University of Preąov, Faculty of Health Care, Department of Nursing, Preąov, Slovak Republic
- 2 University of Preąov, Faculty of Health Care, Department of Urgent Health Care, Preąov, Slovak Republic
- 3 University of Preąov, Faculty of Health Care, Department of Midwifery, Preąov, Slovak Republic
Súhrn Cieµ: Cieµom prehµadu bola analýza stravovacích návykov a skladby jedla u pacientov po mozgovej príhode.
Metodika: Analyzované boli výskumy publikované v rokoch 1/2000-06/2020 v databázach Pubmed, EBSCO, Science Direct, Scopus. Literárny prehµad integroval 9 výskumov.
Výsledky: Výskumy zaradené do prehµadu boli publikované najmä v rokoch 2015-2019. Analýza stravovania bola vo výskumoch dominantne orientovaná na príjem ovocia/zeleniny a príjem soli. Konzumácia ovocia a zeleniny u pacientov po mozgovej príhode nie je na adekvátnej úrovni a v komparácii so zdravou populáciou je ich príjem niľąí. Kvalitatívna analýza príjmu soli je limitovaná pre nízky počet výskumov (n = 3), pričom výsledky poukazujú na rozdiely v príjme soli medzi krajinami. Iba jedna ątúdia komplexne posudzovala stravovanie u pacientov po mozgovej príhode (príjem energie, makro- a mikronutrientov). Nedohµadali sme ątúdie, ktoré by hodnotili adherenciu pacientov po mozgovej príhode k stredomorskej strave/DASH diéte (Dietary Approaches to Stop Hypertension), v zhode s aktuálnymi nutričnými odporúčaniami sekundárnej prevencie.
Záver: Napriek tomu, ľe stravovanie patrí k modifikovateµným faktorom mozgovej príhody a je moľné ho dobre manaľova», problematike stravovania a stravovacím návykom po prekonaní ochorenia nie je venovaná dostatočná pozornos» výskumníkov.
Klíčová slova: pacient po mozgovej príhode; sekundárna prevencia; skladba jedla; stravovacie návyky
Střet zájmů:
The authors certify that there is no conflict of interests with any financial organization regarding the material discussed in the manuscript.
Vloľeno: 6. září 2020; Revidováno: 23. říjen 2020; Přijato: 1. prosinec 2020; Zveřejněno online: 22. prosinec 2020; Zveřejněno: 3. září 2021 Zobrazit citaci
Reference
- Andersson J, Nydahl M, Gustafsson K, Sidenvall B, Fjellström C (2003). Meals and snacks among elderly self-managing and disabled women. Appetite 41(2): 149-160. DOI: 10.1016/s0195-6663(03)00052-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bailey RR, Phad A, McGrath R, Ford AL, Tabak R, Haire-Joshu D (2019c). Lifestyle risk behaviors among stroke survivors with and without diabetes. Am J Phys med Rehabil 98(9): 794-799. DOI: 10.1097/PHM.0000000000001194.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bailey RR, Phad A, McGrath R, Haire-Joshu D (2019b). Prevalence of five lifestyle risk factors among U.S. adultswith and without stroke. Disabil Health J 12(2): 323-327. DOI: 10.1016/j.dhjo.2018.11.003.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bailey RR, Phad A, McGrath R, Tabak R, Haire-Joshu D (2019a). Prevalence of 3 Healthy Lifestyle Behaviors Among US Adults With and Without History of Stroke. Prev Chronic Dis 16:E23. DOI: 10.5888/pcd16.180409.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bechthold A, Boeing H, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knüppel S, Iqbal K, et al. (2019). Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr 59(7): 1071-1090. DOI: 10.1080/10408398.2017.1392288.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Béjot Y, Daubail B, Giroud M (2016). Epidemiology of stroke and transient ischemic attacks: Current knowledge andperspectives. Rev Neurol (Paris) 172(1): 59-68. DOI: 10.1016/j.neurol.2015.07.013.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bolland MJ, Grey A, Avenell A, Gamble GD, Reid IR (2011). Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women's Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ 342: d2040. DOI: 10.1136/bmj.d2040.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Burgos R, Bretón I, Cereda E, Desport JC, Dziewas R, Genton L, et al. (2018). ESPEN guideline clinical nutrition in neurology. Clin Nutr 37(1): 354-396. DOI: 10.1016/j.clnu.2017.09.003.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Carlsson E, Ehrenberg A, Ehnfors M (2004). Stroke and eating difficulties: long-term experiences. J Clin Nurs 13(7): 825-834. DOI: 10.1111/j.1365-2702.2004.01023.x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chen G-Ch, Lu DB, Pang Z, Liu QF (2013). Vitamin C intake, circulating vitamin C and risk of stroke: A meta-analysis of prospective studies. J Am Heart Assoc 2(6): e000329. DOI: 10.1161/JAHA.113.000329.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chen G-Ch, Neelakantan N, Martín-Calvo N, Koh W-P, Yuan J-M, Bonaccio M, et al. (2019). Adherence to the Mediterranean diet and risk of stroke and stroke subtypes. Eur J Epidemiol 34(4): 337-349. DOI: 10.1007/s10654-019-00504-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chung ML, Lennie TA, Mudd-Martin G, Moser DK (2015). Adherence to a low-sodium diet in patients with heart failure is best when family members also follow the diet: a multicenter observational study. J Cardiovasc Nurs 30(1): 44-50. DOI:10.1097/JCN.0000000000000089.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Corrigan ML, Escuro AA, Celestin J, Kirby DF (2011). Nutrition in the stroke patient. Nutr Clin Pract 26(3): 242-252. DOI: 10.1177/0884533611405795.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Coutts SB, Wein TH, Lindsay MP, Buck B, Cote R, Ellis P, et al. (2015). Canadian Stroke Best Practice Recommendations: secondary prevention of stroke guidelines, update 2014. Int J Stroke 10(3): 282-291. DOI: 10.1111/ijs.12439.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Denham AMJ, Halpin S, Twyman L, Guillaumier A, Bonevski B (2018). Prevent 2ndStroke: a pilot study of an online secondary prevention program for stroke survivors. Aust N Z J Public Health 42(5): 484-490. DOI: 10.1111/1753-6405.12794.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Faiz KW, Labberton AS, Thommessen B, Rønning OM, Barra M (2019). Stroke-Related Knowledge and Lifestyle Behavior among Stroke Survivors. J Stroke Cerebrovasc Dis 28(11): 104359. DOI: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2019.104359.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Feng Q, Fan S, Wu Y, Zhou D, Zhao R, Liu M, et al. (2018). Adherence to the dietary approaches to stop hypertension diet and risk of stroke A meta-analysis of prospective studies. Medicine (Baltimore) 97(38): e12450. DOI: 10.1097/MD.0000000000012450.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Goetz ME, Judd SE, Hartman TJ, McClellan W, Anderson A, Vaccarino V (2016). Flavanone Intake Is Inversely Associated with Risk of Incident Ischemic Stroke in the REasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) Study. J Nutr 146(11): 2233-2243. DOI:10.3945/jn.116.230185.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jürgens G (2012). Effects of low-sodium diet vs. High sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am J Hypertens 25(1): 1-15. DOI: 10.1038/ajh.2011.210.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Grosso G, Marventano S, Yang J, Micek A, Pajak A, Scalfi L, et al. (2017). A comprehensive meta-analysis on evidence of Mediterranean diet and cardiovascular disease: Are individual components equal? Crit Rev Food Sci Nutr 57(15): 3218-3232. DOI: 10.1080/10408398.2015.1107021.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gustafsson K, Andersson J, Andersson I, Nydahl M, Sjödén P-O, Sidenvall B (2002). Associations between perceived cooking ability, dietary intake and meal patterns among older women. Scandinavian Journal of Nutrition 46(1):31-39. DOI: 10.1080/110264802753704109.
Přejít k původnímu zdroji...
- He FJ, Li J, Macgregor GA (2013). Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ 346: f1325. DOI: 10.1136/bmj.f1325.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- James J (2019). Diet in Stroke: Beyond Antiplatelets and Statins. J Neurosci Rural Pract 10(2): 173-174. DOI: 10.4103/jnrp.jnrp_389_18.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jellema S, Wijnen MAM, Steultjens EMJ, Nijhuis-van der Sanden MWG, van der Sande R (2019). Valued activities and informal caregiving in stroke: a scoping review. Disabil Rehabil 41(18): 2223-2234. DOI: 10.1080/09638288.2018.1460625.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jenkins DJA, Spence JD, Giovannucci EL, Kim Y-I, Josse R, Vieth R, et al. (2018). Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment. J Am Coll Cardiol 71(22): 2570-2584. DOI: 10.1016/j.jacc.2018.04.020.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Juraschek SP, Miller ER, Weaver CM, Appel LJ (2017). Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. J Am Coll Cardiol 70(23): 2841-2848. DOI: 10.1016/j.jacc.2017.10.011.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kastorini Ch-M, Milionis HJ, Kalantzi K, Trichia E, Nikolaou V, Vemmos KN, et al. (2012). The mediating effect of the Mediterranean diet on the role of discretionary and hidden salt intake regarding non-fatal acute coronary syndrome or stroke events: case/case-control study. Atherosclerosis 225(1): 187-193. DOI: 10.1016/j.atherosclerosis.2012.08.004.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Katan M, Luft A (2018). Global Burden of Stroke. Semin Neurol 38(2): 208-211. DOI: 10.1055/s-0038-1649503.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kernan WN, Ovbiagele B, Black HR, Bravata DM, Chimowitz MI, Ezekowitz MD, et al. (2014). Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 45(7): 2160-2236. DOI: 10.1161/STR.0000000000000024.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Khan MS, Bawany FI, Mirza A, Hussain M, Khan A, Lashari MN (2014). Frequency and predictors of non-compliance to dietary recommendations among hypertensive patients. J Community Health 39(4): 732-736. DOI: 10.1007/s10900-014-9819-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Larsson SC (2017). Dietary Approaches for Stroke Prevention. Stroke 48(10): 2905-2911. DOI: 10.1161/STROKEAHA.117.017383.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Larsson SC, Wallin A, Wolk A (2016). Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and Incidence of Stroke Results From 2 Prospective Cohorts. Stroke 47(4): 986-990. DOI: 10.1161/STROKEAHA.116.012675.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lee Ch-H, Wong J, Tzeng M-S, Huang R-FS (2005). Dietary profile of folate intake in long-term post-stroke patients. Nutrition Research 25(5): 465-475. DOI: 10.1016/j.nutres.2005.04.001.
Přejít k původnímu zdroji...
- Li K, Kaaks R, Linseisen J, Rohrmann S (2012). Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg). Heart 98(12): 920-925. DOI: 10.1136/heartjnl-2011-301345.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lim H, Choue R (2013). Impact of nutritional status and dietary quality on stroke: do we need specific recommendations? Eur J Clin Nutr 67(5): 548-554. DOI: 10.1038/ejcn.2013.30.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lin MP, Ovbiagele B, Markovic D, Towfighi A (2015). "Life's Simple 7" and Long-Term Mortality After Stroke. J Am Heart Assoc 4(11): e001470. DOI: 10.1161/JAHA.114.001470.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Liyanage T, Ninomiya T, Wang A, Neal B, Jun M, Wong MG, et al. (2016). Effects of the Mediterranean Diet on Cardiovascular Outcomes - A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS ONE 11(8): e0159252. DOI:10.1371/journal.pone.0159252.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mandysová P, Ehler E (2011). Role sestry při screeningu poruch polykání v neurologii. Neurol praxi 12(6): 426-429.
- Martínez-González MÁ, Hershey MS, Zazpe I, Trichopoulou A (2017). Transferability of the Mediterranean Diet to Non-Mediterranean Countries. What Is and What Is Not the Mediterranean Diet. Nutrients 9(11): 1226. DOI: 10.3390/nu9111226.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Matz K, Keresztes K, Tatschl C, Nowotny M, Dachenhausen A, Brainin M, et al. (2006). Disorders of glucose metabolism inacute stroke patients: an underrecognized problem. Diabetes care 29(4): 792-797. DOI: 10.2337/diacare.29.04.06.dc05-1818.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Medin J, Larson J, von Arbin M, Wredling R, Tham K (2010a). Striving for control in eating situations after stroke. Scand J Caring Sci 24(4): 772-780. DOI: 10.1111/j.1471-6712.2010.00775.x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Medin J, Larson J, von Arbin M, Wredling R, Tham K (2010b). Elderly persons' experience and management of eating situations 6 months after stroke. Disabil Rehabil 32(16): 1346-1353. DOI: 10.3109/09638280903514747.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Medin J, Windahl J, von Arbin M, Tham K, Wredling R (2012). Eating difficulties among patients 3 months after stroke in relation to the acute phase. J Adv Nurs 68(3): 580-589. DOI: 10.1111/j.1365-2648.2011.05759.x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mendes R, Martins S, Fernandes L (2019)..Adherence to Medication, Physical Activity and Diet in Older Adults With Diabetes: Its Association With Cognition, Anxiety and Depression. J Clin Med Res 11(8): 583-592. DOI: 10.14740/jocmr3894.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Meschia JF, Bushnell Ch, Boden-Albala B, Braun LT, Bravata DM, Chaturvedi S, et al. (2014). Guidelines for the Primary Prevention of Stroke A Statement for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 45(12): 3754-3832. DOI: 10.1161/STR.0000000000000046.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Micha R, Shulkin ML, Peñalvo JL, Khatibzadeh S, Singh GM, Rao M, et al. (2017). Etiologic effects and optimal intakes of foods and nutrients for risk of cardiovascular diseases and diabetes: Systematic reviews and meta-analyses from the Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). PLoS ONE 12(4): e0175149. DOI: 10.1371/journal.pone.0175149.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mizrahi E-H, Arad M, Weiss A, Leibovitz A, Adunsky A (2013). Eating management and functional outcome of elderly patients with symptomatic ischemic stroke undergoing inpatient rehabilitation. Geriatr Gerontol Int 13(3): 701-705. DOI: 10.1111/ggi.12003.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Myung S-K, Ju W, Cho B, Oh S-W, Park SM, Koo B-K, et al. (2013). Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 346: f10. DOI: 10.1136/bmj.f10.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ndlovu T, van Jaarsveld F, Caleb OJ (2019). French and Mediterranean-style diets: Contradictions, misconceptions and scientific facts - A review. Food Res Int 116: 840-858. DOI: 10.1016/j.foodres.2018.09.020.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- O'Donnell MJ, Xavier D, Liu L, Zhang H, Chin SL, Rao-Melacini P, et al. (2010). Risk factors for ischaemic and intracerebral haemorrhagic stroke in 22 countries (the INTERSTROKE study): a case-control study. Lancet 376(9735): 112-123. DOI: 10.1016/S0140-6736(10)60834-3.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Olaiya MT, Cadilhac DA, Kim J, Nelson MR, Srikanth VK, Gerraty RP, et al. (2017). Community-Based Intervention to Improve Cardiometabolic Targets in Patients With Stroke: A Randomized Controlled Trial. Stroke 48(9): 2504-2510. DOI: 10.1161/STROKEAHA.117.017499.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pandian JD, Gall SL, Kate MP, Silva GS, Akinyemi RO, Ovbiagele BI, et al. (2018). Prevention of stroke: a global perspective. Lancet 392(10154): 1269-1278. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31269-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Parappilly BP, Field TS, Mortenson WB, Sakakibara BM, Eng JJ (2018). Effectiveness of interventions involving nurses in secondary stroke prevention: A systematic review and meta-analysis. Eur J Cardiovasc Nurs 17(8): 728-736. DOI: 10.1177/1474515118779732.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Perry L, McLaren S (2003). Coping and adaptation at six months after stroke: experiences with eating disabilities. Int J Nurs Stud 40(2): 185-195. DOI: 10.1016/s0020-7489(02)00060-3.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Perry L, McLaren S (2004). An exploration of nutrition and eating disabilities in relation to quality of life at 6 months post-stroke. Health Soc Care Community 12(4): 288-297. DOI: 10.1111/j.1365-2524.2004.00494.x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Powers WJ, Rabinstein AA, Ackerson T, Adeoye OM, Bambakidis NC, Becker K, et al. (2018). 2018 Guidelines for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 49(3): e46-e110. DOI: 10.1161/STR.0000000000000158.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Prebtani APH, Bajaj HS, Goldenberg R, Mullan Y (2018). Reducing the Risk of Developing Diabetes. Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. Can J Diabetes 42 (2018): S20-S26. DOI: org/10.1016/j.jcjd.2017.10.033.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sacco RL, Adams R, Albers G, Alberts MJ, Benavente O, Furie K, et al. (2006). Guidelines for prevention of stroke in patients with ischemic stroke or transient ischemic attack: a statement for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association Council on Stroke: co-sponsored by the Council on Cardiovascular Radiology and Intervention: the American Academy of Neurology affirms the value of this guideline. Stroke 37(2): 577-617. DOI: 10.1161/01.STR.0000199147.30016.74.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Salehi-Abargouei A, Maghsoudi Z, Shirani F, Azadbakht L (2013). Effects of dietary approaches to stop hypertension (DASH)-style diet on fatal or nonfatal cardiovascular diseases - incidence: a systematic review and meta-analysis on observational prospective studies. Nutrition 29(4): 611-618. DOI: 10.1016/j.nut.2012.12.018.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Shou J, Zhou L, Zhu S, Zhang X (2015). Diabetes is an Independent Risk Factor for Stroke Recurrence in Stroke Patients: A Meta-analysis. J Stroke Cerebrovasc Dis 24(9): 1961-1968. DOI: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2015.04.004.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sováriová Soósová M, Hrehová J (2014). The effect of education on lifestyle changes and metabolic syndrome components. Cent Eur J Nurs Midw 5(4): 161-168. DOI: 10.15452/CEJNM.2014.05.0012.
Přejít k původnímu zdroji...
- Spence JD (2019). Nutrition and Risk of Stroke. Nutrients 11(3): 647. DOI: 10.3390/nu11030647.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Stavroulakis T, McDermott ChJ (2016). Enteral feeding in neurological disorders. Pract Neurol 16(5): 352-361. DOI: 10.1136/practneurol-2016-001408.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Süli J, Sobeková A, Bujdoąová Z, Hruąková T (2019). Zloľenie potravín a potravinových surovín. Martin: Osveta, 588 p.
- ©upínová M, Sklenková G (2018). The quality of life of patients after an acute stroke. Kontakt 20(2): e153-e159. DOI: 10.1016/j.kontakt.2018.02.001.
Přejít k původnímu zdroji...
- Thout SR, Santos JA, McKenzie B, Trieu K, Johnson C, McLean R, et al. (2019). The Science of Salt: Updating the evidence on global estimates of salt intake. J Clin Hypertens (Greenwich) 21(6): 710-721. DOI: 10.1111/jch.13546.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Threapleton DE, Burley VJ, Greenwood DC, Cade JE (2015). Dietary fibre intake and risk of ischaemic and haemorrhagic stroke in the UK Women's Cohort Study. Eur J Clin Nutr 69(4): 467-474. DOI: 10.1038/ejcn.2014.260.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Turlova E, Feng Z-P (2013). Dietary salt intake and stroke. Acta Pharmacol Sin 34(1): 8-9. DOI: 10.1038/aps.2012.179.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Twenefour D, Dyson PA, Hill A, Breen C, Mellor D, Elvin E, et al. (2018). Evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. 114 p. [online] [cit. 2020-02-12]. Available from: https://diabetes-resources-production.s3.eu-west-1.amazonaws.com/resources-s3/2018-03/1373_Nutrition%20guidelines_0.pdf
- Wali H, Kurdi S, Bilal J, Riaz IB, Bhattacharjee S (2018). Health Behaviors among Stroke Survivors in the United States: A Propensity Score-Matched Study. J Stroke Cerebrovasc Dis 27(8): 2124-2133. DOI: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2018.03.013.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Whelton PK, Carey RM, Aronow WS, Casey DE Jr., Collins KJ, Himmelfarb ChD, et al. (2018). 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. Circulation 138(17): e426-e483. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000597.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- White JH, Bynon BL, Marquez J, Sweetapple A, Pollack M (2013). Masterstroke: a pilot group stroke prevention programfor community dwelling stroke survivors. Disabil Rehabil 35(11): 931-8. DOI: 10.3109/09638288.2012.717578.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Williams B, Mancia G, Spiering W, Rosei EA, Azizi M, Burnier M, et al. (2018). 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension: The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Cardiology and the European Society of Hypertension: TheTask Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Cardiology and the European Society of Hypertension. J Hypertens 36(10): 1953-2041. DOI: 10.1097/HJH.0000000000001940.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zoboková B, Blaho E, Minárik P (2017). Diéta pre diabetikov. RAABE, 319 p.
Tento článek je publikován v reľimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0), která umoľňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.