Kontakt 2006, 8(1):169-170 | DOI: 10.32725/kont.2006.030

K čemu je dobrá kyselina fytová?Popularizace vědy

Anna Strunecká1,*, Jiří Patočka2
1 Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra fyziologie živočichů a vývojové biologie
2 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie

Kyselina fytová je přirozeně vznikající sloučenina v buňkách a v rostlinných vlákninách. Je známá pod jinými názvy, jako je fytát nebo inositolhexakisfosfát (IP6). Zatímco je dosud známo relativně málo o její úloze v lidském těle, mnohé studie na zvířatech ukazují, že má významné antioxidační vlastnosti, kromě dalších dosud málo prozkoumaných prospěšných účinků. Může působit preventivně proti některým typům rakoviny, jako je například rakovina prsu a střev. Injekce kyseliny fytové redukovaly velikost rakovinových tumorů u myší. Kyselina fytová má rovněž prospěšné účinky v regulaci hladiny glukózy v krvi a může omezovat vznik ledvinových kamenů.

Klíčová slova: kyselina fytová; inositolhexkisfosfát; insoitolový signální systém

Zveřejněno: 26. květen 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Strunecká A, Patočka J. K čemu je dobrá kyselina fytová? Kontakt. 2006;8(1):169-170. doi: 10.32725/kont.2006.030.
Stáhnout citaci

Reference

  1. BERRIDGE, M. J.: Unlocking the secrets of cell signaling. Annu Rev Physiol, 2005. Vol. 67, s.1-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. GRAF, E., EATON, J. W.: Antioxidant functions of phytic acid. Free Radic. Biol. Med., 1990. Vol. 8, s. 61-69. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. GRASES, F., SIMONET, B. M., VUCENIK, I. et al.: Effects of exogenous inositol hexakisphosphate (InsP (6)) on the levels of InsP (6) and of inositol trisphosphate (InsP (3)) in malignant cells, tissues and biological fluids. Life Sci., 2002. Vol. 71, s. 1535-1546. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. HARLAND, B. F, MORRIS, E. R.: PHYTATE: a good or a bad food component? Nutr. Res., 1995. Vol. 15, s. 733-754. Přejít k původnímu zdroji...
  5. IRVINE, R. F.: Inositide evolution - towards turtle domination? J. Physiol., 2005. Vol. 566, s. 295-300. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. OATWAY, L., VASANTHAN, T., HELM, J. H.: Phytic acid. Food Rev. Internat., 2001. Vol. 17, s. 419-431. Přejít k původnímu zdroji...
  7. RABOY, V.: Myo-Inositol - 1,2,3,4,5,6 - hexakisphosphate. Phytochemistry, 2003, Vol. 64, s. 1033-1043. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. SAIARDI, A., RESNICK, A. C., SNOWMAN, A. M. et al.: Inositol pyrophosphates regulate cell death and telomere length through phosphoinositide 3-kinase-related protein kinases. Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2005. Vol. 102, s. 1911-1914. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. SANDBERG, A. - S., BRUNE, M., CARLSSON, N.-G. et al.: Inositol phosphates with different numbers of phosphate groups influence iron absorption in humans. Am. J. Clin. Nutr., 1999. Vol. 70, s. 240-246. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. STRUNECKÁ, A.: Co víme a nevíme o kyselině fytové - nejrozšířenějším inositolfosfátu na Zemi. Čs. fyziol., 2006. Vol. 55, s. 45-46.
  11. VOHRA, A., SATYANARAYANA, T.: Phytases: microbial sources, production, purification, and potential biotechnological applications. Crit. Rev, Biotechnol., 2003. Vol. 23, s. 29-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. YANG, S. N., YU J., MAYR, G. W. et al.: Inositol hexakisphosphate increases L-type Ca2+ channel activity by stimulation of adenylyl cyclase. Faseb. J., 2001. Vol. 15, s. 1753-1763. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...