Kontakt 2007, 9(2):407-415 | DOI: 10.32725/kont.2007.062

Kvalita biopotravinBiomedicína

Markéta Kastnerová1,2,*, Kvetoslava Kotrbová1,2,3
1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra veřejného a sociálního zdravotnictví
2 Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích
3 Kontaktní a doléčovací centrum pro drogovou závislost, o. s., Háječek, České Budějovice

Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, nabízejí hodnoty a kvality, které nebyly dosud spotřebitelům dostatečně vysvětleny. Slovní známky "bio" a "eko" stejně jako použití přídavného jména "biologický" a "ekologický" v souvislosti s potravinami je legislativně chráněno nařízením Rady EU (nařízení EHS č. 2092/91). Podle nařízení Rady EU musí být každý ekologicky vyrobený produkt označen razítkem s kódem kontrolní organizace. V České republice se rozšířilo používání české státní bio značky "Bio-Produkt ekologického zemědělství". Dle platného zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, je použití značky na českých výrobcích povinné. Biopotravina je potravinářský výrobek získaný z bioproduktů a omezeného množství povolených přísad vymezeným technologickým postupem podle zvláštního předpisu a pod kontrolním režimem. V posledních deseti letech rostl v Evropě trh s bioprodukty v průměru o 25 % ročně. V ČR se od roku 1993 zvýšily tržby téměř desetinásobně. Všeobecně se k biopotravinám vztahují výrazy zdravější, výživnější, chutnější. Zdraví jako motiv ke koupi biopotravin stojí podle výsledků šetření u spotřebitelů na prvním místě. Ochrana životního prostředí jako motiv naproti tomu značně ustupuje do pozadí. Často se hovoří o souvislosti mezi "bio" a zdravím. Objevují se ale také zprávy, v nichž je zdravotní hodnota biopotravin zpochybňována nebo dokonce zásadně odmítána. Lze slyšet názory, že bez průmyslových hnojiv pěstované plodiny trpí podvýživou či jednostrannou výživou a nemají tedy žádoucí chemické složení nebo že bez ošetření pesticidy mohou obsahovat zdraví škodlivé mykotoxiny či jiné metabolity. Jaká je tedy vlastně kvalita biopotravin? Jisté je, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazně více vlákniny, méně přidaných cukrů, tuků a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na jejich kvalitu, na lidské zdraví i na životní prostředí.

Klíčová slova: biopotravina; bioprodukt; ekologické zemědělství; kontrola ekologického zemědělství

Vloženo: 7. září 2007; Přijato: 30. říjen 2007; Zveřejněno: 21. prosinec 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kastnerová M, Kotrbová K. Quality of organic foods. Kontakt. 2007;9(2):407-415. doi: 10.32725/kont.2007.062.
Stáhnout citaci

Reference

  1. HAJLOV, J., SCHULZOVÁ, V.: Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství, 1. vyd., Praha: ÚZPI, 2006. s. 98.
  2. MOUDRÝ, J.: Bioprodukty, 1. vyd., Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1997. s. 37.
  3. ŠÁNOVÁ, P.: Cvičení z biopotravin, 1. vyd., Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta, 2006. s. 95.
  4. Biopotraviny v maloobchodě. [online], [cit. 2006-12-18]. Dostupné z: http://www.mze.cz.
  5. Kontrola ekologického zemědělství. [online], [cit. 2006-01-26]. Dostupné z: http://www.kez.cz.
  6. ZÁKON č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.
  7. ZÁKON č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.