Kontakt 2011, 13(2):230-241 | DOI: 10.32725/kont.2011.028

Krevní tuky, metabolický syndrom a možnosti jejich ovlivněníBiomedicína - původní práce

Ilona Lískovcová1,2,*, Vladimír Vurm1
1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra veřejného a sociálního zdravotnictví
2 MEDIPONT, s. r. o., České Budějovice

Tuky jsou spolu s cukry a bílkovinami základní složkou výživy organismu. Nadměrné množství a nevhodná skladba tuků v potravě zvyšují riziko závažných onemocnění. Přibližně polovina světové populace má vyšší hladinu cholesterolu, což je příčinou třetiny kardiovaskulárních chorob. Nejúčinnější cesta ke snížení incidence kardiovaskulárních onemocnění v populaci je prevence, která mimo jiné spočívá v léčbě hyperlipoproteinémií, tedy v dodržování režimových opatření a případné farmakoterapii.
Cílem tohoto pilotního výzkumu bylo zjištění, jaké hodnoty hladiny krevních lipidů a BMI se budou vyskytovat u souboru respondentů, vedoucích pracovníků jedné firmy, kteří neudávali žádné zdravotní problémy a nebyli v posledních třech letech vyšetřeni lékařem. Sledovala se také hladina triacylglycerolů, hladina glykémie a krevní tlak k případnému prokázání metabolického syndromu.
Výzkumem se potvrdilo, že z celkového souboru 154 respondentů byla u 52 % respondentů potvrzena normální hladina celkového cholesterolu a pouze 40,3 % respondentů mělo optimální hmotnost. U 1,6 % respondentů se prokázala vyšší hladina LDL cholesterolu, u 24,7 % respondentů nižší hodnota HDL cholesterolu a u 26 % vyšší index aterogenity. Vyšší hladinu triacylglycerolů mělo 28 % respondentů, vyšší hladinu glykémie 27,3 % respondentů a vyšší hodnota diastolického tlaku (85 mm Hg a více) byla naměřena u 46,1 % respondentů. O podezření na metabolický syndrom by se dalo uvažovat v sedmi případech. Povědomí o určitých režimových opatřeních bylo prokázáno jen u 32,5 % respondentů. Ze skupiny 74 respondentů s prokázanou vyšší hladinou cholesterolu deklarovalo ochotu dodržovat určitá režimová opatření, včetně změny stravovacích návyků, pouze 44 respondentů (59,5 % z této skupiny). Po pětiměsíčním odstupu se pak u této skupiny respondentů prokázaly pozitivní změny v hladinách krevních lipidů, triacylglycerolů, glykémie i hodnotách BMI a krevního tlaku. Pozitivní změny byly prokázány i u respondentů s podezřením na metabolický syndrom.

Klíčová slova: BMI; hyperlipoproteinémie; cholesterol; metabolický syndrom; režimová opatření

Vloženo: 8. červen 2010; Přijato: 18. duben 2011; Zveřejněno: 20. červen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Lískovcová I, Vurm V. Blood lipids, metabolic syndrome and possibilities of affecting them. Kontakt. 2011;13(2):230-241. doi: 10.32725/kont.2011.028.
Stáhnout citaci

Reference

  1. BRÁT, J.: Tuky ve stravě překvapením? [online]. 2008 Kardiologie v primární péči 2/2008, [cit. 2009-05-13]. Dostupné z URL
  2. ČEŠKA, R.: Diagnostika a léčba hyperlipoproteinémií. 1. vyd. Praha: Triton, 2002, 102 s.
  3. ČEŠKA, R. et al.: Doporučení pro léčbu hyperlipoproteinémií v dospělosti. [online]. 2007 Výbor České společnosti pro aterosklerózu, [cit. 2009-03-20]. Dostupné z URL: http://www.athero.cz/odborna-doporuceni/starsi-ceska-doporuceni-lecby-hlp-a-prevence-ichs/doporuceni-pro-lecbu-hyperlipoproteinemii-v-dospelosti.html
  4. FLORA. Tuky. [online]. 2008 Potrava, [cit. 2009-02-18]. Dostupné z URL: http://derewi.blog.cz/0801/tuky
  5. KAREN, I., SOUČEK, M.: Metabolický syndrom - diagnostika a léčba. 1. vyd. Praha: CDP-PL, 2007, 6 s.
  6. KLENER, P. et al.: Vnitřní lékařství. 2. vyd. Praha: Galén, 2001. Praha: Karolinum, 2001. 949 s. ISBN 80-7262-101-7 (Galén), ISBN 80-246-0273-3 (Karolinum).
  7. KŘÍŽOVÁ, J.: Skrytý nepřítel. [online]. 2005, [cit. 2009-03-25]. Dostupné z URL
  8. MANDOVEC, A.: Kardiovaskulární choroby u žen. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a. s., 2008, 128 s.
  9. NADAČNÍ FOND. Srdečně-cévní onemocnění. [online]. 2006 Partnerství pro zdravé cévy, [cit. 2009-02-19]. Dostupné z URL
  10. RICHTER, R.: Compliance část I. - Běžná praxe. Pharm Business Magazine, 2007, vol. 3, no 4, s. 46.
  11. RYBKA, J.: Diabetes mellitus - komplikace a přidružená onemocnění. Diagnostické a léčebné postupy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2007, 317 s.
  12. SOŠKA, V.: Poruchy metabolismu lipidů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2001, 180 s.
  13. STOŽICKÝ, F.: Diagnostika a terapie dyslipoproteinémií u dětí. 1. vyd. Praha: Triton, 2002, 128 s.
  14. STRÁNSKÝ, M.: Hypercholesterolemie, hypertriglyceridemie, hypertenze. Přednáška z 23. 3. 2009 na ZSF JU v Českých Budějovicích.
  15. SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A.: Jak na obezitu a její komplikace. Doktor radí. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a. s., 2008, 139 s.
  16. ŠINDELÁŘOVÁ, H.: Vláknina a její význam ve výživě. Jezte vlákninu, budete zdraví… [online]. 2004, [cit. 2009-05-14]. Dostupné z URL:
  17. ŠPINAR, J., VÍTOVEC, J. et al.: Jak dobře žít s nemocným srdcem. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2007, 256 s.
  18. ŠTEJFA, M. et al.: Kardiologie. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2007, 722 s.
  19. VELEMÍNSKÝ, M. a kol.: Vybrané kapitoly z pediatrie. 4. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2003. 167 s.
  20. ZDRAVOTNÍ ÚSTAV. Tuky ve výživě a zdraví. [online]. © 2008, [cit. 2009-05-14]. Dostupné z URL
  21. ZEMAN, M., JIRÁK, R.: Deprese a metabolický syndrom. Medicína po promoci, 2010, vol. 11, no 6, s. 71.