Kontakt 2012, 14(4):497-504 | DOI: 10.32725/kont.2012.049

METODY DETEKCE A IDENTIFIKACE PLÍSNÍBiomedicína - recenze

Vlastimil Dohnal1,*, Daniel Jun2
1 Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta, katedra chemie, Hradec Králové
2 Univerzita obrany, Fakulta vojenského zdravotnictví, katedra toxikologie, Hradec Králové

Vláknité mikromycety (plísně) mohou negativně působit na člověka či zvířata jako parazité nebo produkcí toxických sekundárních metabolitů či snížením výživové hodnoty kontaminovaných potravin. Tyto důvody vedou k nutnosti vývoje nových rychlých detekčních metod, které by byly schopny včas odhalit přítomnost plísní.
K identifikaci lze využít standardní kultivační metodu, kdy jsou jednotlivé morfologické znaky porovnávány s atlasy. Tento postup je časově velmi náročný, proto jsou postupně zkoumány a využívány molekulárně biologické, chemické či fyzikální metody. K identifikaci je tak využívána polymerázová řetězová reakce a sekvenování pro detekci specifických genů. Genetická informace rovněž udává metabolismus vláknitých mikromycet. Ten zahrnuje široké spektrum chemických látek, jako jsou například terpeny, polyketidy, neribosomální peptidy, mastné kyseliny aj. K obecné detekci mohou sloužit typické produkty, jako jsou ergosterol či chitin. Pro selektivnější určení lze využít těkavé organické látky stanovené umělými nosy či chromatografickými metodami nebo specifické mastné kyseliny. Z fyzikálních metod se zvyšuje zájem o metody analýzy obrazu pořízeného v různých oblastech spektra od ultrafialové až po infračervenou oblast.
Práce je souhrnem těchto metod a diskutuje výhody a nevýhody, které limitují jejich využití v praxi.

Klíčová slova: detekce plísní; mykotoxiny; biomarkery; těkavé organické látky

Vloženo: 1. březen 2012; Přijato: 27. srpen 2012; Zveřejněno online: 21. prosinec 2012; Zveřejněno: 30. prosinec 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Dohnal V, Jun D. Methods of detection and identification of moulds. Kontakt. 2012;14(4):497-504. doi: 10.32725/kont.2012.049.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Del Fiore A, Reverberi M, Ricelli A, Pinzari F, Serranti S, Fabbri AA, Bonifazi G, Fanelli C (2010). Early detection of toxigenic fungi on maize by hyperspectral imaging analysis. Int. J. Food Microbiol. 144/1: 64-71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Dohnal V, Kaderová I, Ježková A, Skládanka J (2007). Obsah ergosterolu u vybraných druhů trav na konci vegetačního období. Acta Univ. Agric. Silv. Mendel. Brun. 4: 9-14. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Dohnal V, Ježková A, Skládanka J (2008a). Ergosterol: Klíčový steroid hub. Kontakt. 10: 449-454. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Dohnal V, Sládková A, Kuča K, Jun D (2008b). Umělé nosy při detekci plísní a mykotoxinů. Voj. Zdrav. Listy. 77: 66-70.
  5. Dowell FE, Ram MS, Seitz LM (1999). Predicting scab, vomitoxin, and ergosterol in single wheat kernels using near-infrared spectroscopy. Cereal Chem. 76/4: 573-576. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Frisvad JC, Andersen B, Thrane U (2008). The use of secondary metabolite profiling in chemotaxonomy of filamentous fungi. Mycol. Res. 112/2: 231-240. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Frostegård A, Bååth E (1996). The use of phospholipid fatty acid analysis to estimate bacterial and fungal biomass in soil. Biol. Fertil. Soils. 22: 59-65. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Frostegård A, Tunlid A, Bååth E (1996). Changes in microbial community structure during long-term incubation in two soils experimentally contaminated with metals. Soil Biol. Biochem. 28: 55-63. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Gottvaldová R (2008). Xerofilní plísně jako původci kažení potravin s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů a nízkou vodní aktivitou. Bakalářská práce: LF MU, Brno, 1 s.
  10. Chambers ST, Bhandari S, Scott-Thomas A, Syhre M (2011). Novel diagnostics: progress toward a breath test for invasive Aspergillus fumigatus. Med. Mycol. 49: S54-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Jin J, Tang L, Hruska Z, Yao H (2009). Classification of toxigenic and atoxigenic strains of Aspergillus flavus with hyperspectral paging. Comp. Elec. Agric. 69/2: 158-164. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Kadakal C, Artik N (2004). A new quality parameter in tomato and tomato products: ergosterol. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 44/5: 349-351. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Kelly JJ, Haggblom M, Tate III RL (1999). Changes in soil microbial communities over time resulting from one time application of zinc: a laboratory microcosm study. Soil Biol. Biochem. 31/10: 1455-1465. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Larsen TO, Frisvad JC (1995). Comparison of different methods for collection of volatile chemical markers from fungi. J. Microbiol. Meth. 24/2: 135-144. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Linton C, Wright S (1993). Volatile organic compounds: microbiological aspects and some technological implications. Lett. Appl. Bacteriol. 75: 1-12. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Madan R, Pankhurst C, Hawke B, Smith S (2002). Use of fatty acids for identification of AM fungi and estimation of the biomass of AM spores in soil. Soil Biol. Biochem. 34/1: 125-128. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Magan N, Evans P (2000). Volatiles as an indicator of fungal activity and differentiation between species, and the potential use of electronic nose technology for early detection of grain spoilage. J. Stor. Prod. Res. 36/4: 319-340. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Niessen L (2007). PCR-based diagnosis and quantification of mycotoxin producing fungi. Int. J. Food Microbiol. 119/1-2: 38-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Petterson H, Aberg L (2003). Near infrared spectroscopy for determination of mycotoxins in cereals. Food Control. 14: 229-232. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Sakamoto K, Iijima T, Higuchi R (2004). Use of specific phospholipid fatty acids for identifying and quantifying the external hyphae of the arbuscular mycorrhizal fungus Gigaspora rosea. Soil Biol. Biochem. 36/11: 1827-1834. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Seitz LM, Mohr HE, Burroughs R, Sauer DB (1977). Ergosterol as an indicator of fungal invasion in grains. Cereal Chem. 54/6: 1207-1217.
  22. Skládanka J, Dohnal V, Ježková A (2008). Fibre and ergosterol contents in forage of Arrhenatherum elatius, Dactylis glomerata and Festulolium at the end of the growing season. Czech J. Anim. Sci. 53: 320-329. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Skládanka J, Nedělník J, Adam V, Doležal P, Moravcová H, Dohnal V (2011). Forage as a primary source of mycotoxins in animal diet. Int. J. Environ. Res. Public Health. 8: 37-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sonigo P, De Toni A, Reilly K (2011). A review of fungi in drinking water and the implications for human health. Final report. Defra, p. 1-107.
  25. Stakheev AA, Ryazantsev DYu, Gagkaeva TYu, Zavriev SK (2011). PCR detection of Fusarium fungi with similar profiles of the produced mycotoxins. Food Control. 22/3-4: 462-468. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Štětina R (2004). Mykotoxiny. In Patočka J et al.: Vojenská toxikologie. Grada Publishing, a. s., 178 s. ISBN 80-247-0608-3.
  27. Tang CM, Holden DW, Aufauvre-Brown A, Cohen L (1993). The detection of Aspergillus spp. by the polymerase chain reaction and its evaluation in bronchoalveolar lavage fluid. Am. J. Respir. Crit. Care. Med. 148/5: 1313-1317. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Wells GB, Dickson RC, Lester LR (1996). Isolation and composition of inositolphosphorylceramide-type sphingolipids of hyphal forms of Candida albicans. J. Bacteriol. 178/21: 6223-6226. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Whipps JM, Haselwandter K, McGee EEM, Lewis DH (1982). Use of biochemical markers to determine growth, development and biomass of fungi in infected tissues, with particular reference to antagonistic and mutualistic biotrophs. Trans. Brit. Mycol. Soc. 79/3: 385-400. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Zhang Z, Li G (2010). A review of advances and new developments in the analysis of biological volatile organic compounds. Microchem. J. 95/2: 127-139. Přejít k původnímu zdroji...