Kontakt 2013, 15(1):89-99 | DOI: 10.32725/kont.2013.012
Toxické účinky vybraných trichotecenových (epoxytrichotecenových) mykotoxinů u člověkaBiomedicína - recenze
- 1 Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta, katedra biologie
- 2 Státní zdravotní ústav Praha, Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně
- 3 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta, katedra biochemických věd
Pro organismus člověka představují mykotoxiny významné zdravotní riziko, které je potřeba řídit, tj. minimalizovat jeho dopady na lidské zdraví. Biologické účinky mykotoxinů jsou podmíněné jejich rozdílnou chemickou strukturou. K významným patří např. také skupina tzv. epoxytrichotecenů, např. DON, DAS (diacetoxyscirpenol), nivalenol, T-2 toxin, fusarenony, satratoxiny, roridiny, verukariny aj., kterých bylo popsáno více než 170. Rozhodujícími faktory toxického účinku mykotoxinů obecně, tedy i trichotecenů, jsou dávka a délka doby jejich působení (velikost expozice), individuální citlivost, věk, pohlaví, zdravotní stav a stav výživy, vitaminová deficience, abúzus alkoholu a infekční onemocnění. Kombinace dvou či více současně se vyskytujících tzv. "emerging" (vznikajících) mykotoxinů či tzv. "maskovaných" mykotoxinů v surovinách i potravinách může v důsledku synergického spolupůsobení (při uvažované dietární expozici) působit mnohem toxičtěji. Za toxikologicky významné trichoteceny jsou považovány např. deoxynivalenol (DON) a T-2 toxin (jehož limit v potravinách v EU je stále diskutovaným a nedořešeným problémem), z dalších by si zasloužil regulaci také např. hematotoxický nivalenol aj. Zcela nepochybně by se v této skupině našla celá řada dalších, zasluhujících pozornost. Pro svoji toxicitu a možné zneužití jsou (epoxy)trichoteceny v ČR v působnosti zákona č. 281/2002 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky č. 474/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní. Záměrem této práce je proto sledování některých toxických účinků vybraných epoxytrichotecenů.
Klíčová slova: epoxytrichotecenové mykotoxiny; DON; nivalenol; T-2 toxin; mykotoxikózy
Vloženo: 13. červen 2012; Přijato: 14. leden 2013; Zveřejněno: 15. březen 2013 Zobrazit citaci
Reference
- Bennet GA, Richard JL (1996). Influence of processing on Fusarium mycotoxins in contaminated grains. Food Technol. 50/4: 235-238.
- Bennett JW, Klich M (2003). Mycotoxins. Clin Microbiol Rev. 16/3: 497-516.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Berek L, Petri IB, Mesterhazy A, Teren J, Molnar J (2001). Effects of mycotoxins on human immune functions in vitro. Toxicol In Vitro. 15/1: 25-30.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bhat RV, Beedu SR, Ramakrishna Y, Munshi KL (1989). Outbreak of trichothecene mycotoxicosis associated with consumption of mould damaged wheat products in Kashmir valley, India. Lancet. 1/2: 35-37.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bhatnagar D, Payne GA, Cleveland TE, Robens JF (2004). Mycotoxins: Current issues in U.S.A. In: Barug D, van Egmond H, López-García R, van Ossenbruggen WA, Visconti A. Meeting the mycotoxin menace. Wageningen Academic Publishers, Netherlands. 1st ed. p.14-47. ISBN 9076998280.
- Canady RA, Coker RD, Egan SK, Krska R, Kuiper-Goodman T, Olsen M, Pestka J, Resnik S, Schlatter J (2001a). Deoxynivalenol, in Safety Evaluation of Certain Mycotoxins in Food, Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA). WHO Food Additives Series: 47, Geneva, World Health Organization (WHO). 47: 419-555.
- Canady RA, Coker RD, Egan SK, Krska R, Olsen M, Resnik S, Schlatter J (2001b). T-2 and HT-2 toxins, in Safety Evaluation of Certain Mycotoxins in Food, Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA), WHO Food Additives Series: 47, Geneva, World Health Organization (WHO). 47: 557-652.
- Conkova E, Laciakova A, Kovac G, Seidel H (2003). Fusarium toxins and their role in animal diseases. Vet. J. 165/3: 214-220.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Čonková E (2011). Trichotecény. In Laciakova, A. (ed.) Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinářského lekárstva a farmácie, Košice. 1. vyd. s. 193-200. ISBN 978-80-8077-252-9.
- Dall'Asta CH, Galaverna G, Dossena A, Sforza S, Marchelli R (2010). Masked Mycotoxins and Mycotoxin Derivatives in Food: The Hidden Menace. In: Rai M, Varma A (eds). Mycotoxins in Food, Feed and Bioweapons. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg Dordrecht London New York. 1st ed. 385-397. ISBN 978-3-642-00725-5.
Přejít k původnímu zdroji...
- Di Paolo N, Guarnieri A, Loi F, Sacchi G, Mangia-Rotti A M, Di Paolo M (1993). Acute renale failure from inhalation of mycotoxins. Nephron. 64/5: 621-625.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Doi K, Ishigami N, Sehata S (2008). T-2 toxin-induced toxicity in pregnant mice and rats. Int J Mol Sci. 9/8: 2146-2158.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- EFSA (2011). Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the presence of T-2 and HT-2 toxin in food and feed. EFSA J. 9/12: 2481, 1-187.
Přejít k původnímu zdroji...
- Fialová L, Horská P, Kučera M, Maur E, Musil J, Stloukal M (1998). Dějiny obyvatelstva českých zemí. Mladá Fronta: Praha, s. 370.
- Frisvad J, Thrane U, Samson RA (2007). Mycotoxin producers. In: Dirksterhuis J, Samson RA (eds.). Food Mycology - A multifaceted approach to fungi and food. CRC Press, Boca Raton, p. 135-159. ISBN 13:978-0-8493-9818-6.
Přejít k původnímu zdroji...
- Gajdusek DC (1953). Acute infectious hemorrhagic fevers and mycotoxicoses in the Union of Soviet Socialist Republic. Medical Science Publication No.2, Walter Red Army Medical Center, Washington, p. 66.
- Joffe AZ (1978). Fusarium poae and Fusarium sporotrichioides as principal causal agents of alimentary toxic aleukia. In Mycotoxic Fungi, Mycotoxins, Mycotoxicoses: An Encylopedic Handbook. Marcel Dekker, Inc., New York. 3/1: 21-86.
- Joffe AZ (1986). Fusarium species: their biology and toxicology. John Wiley and Sons, New York, N.Y., p. 588.
- Klaassen CD (2008). Casarett&Doull's Toxicology. The basic science of poisons. Mc Graw-Hill. Medical Publishing Division, New York, Chicago, San Francisco, Lisbon, London, Madrid, Mexico City, Milan, New Delhi, San Juan, Seoul, Singapore, Sidney, Toronto. 7th ed., p. 1219-1220. ISBN 978-0-07-147051-3.
- Kummer V, Faldíková L, Herzig I, Láníková A (2001). Účinky mykotoxinů na zdraví a reprodukci zvířat, diagnostika a prevence mykotoxikóz. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno, s. 43.
- Laciakova A a kol. (2011). Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách. Univerzita veterinářského lekárstva a farmácie, Košice. 1. vyd. s. 298. ISBN 978-80-8077-252-9.
- Luo Y (1988). Fusarium toxins contamination of cereals in China. In: Aibara K, Kumagai S, Ohtsubo K, Yoshizawa T (eds.). Proceedings of the 7th International IUPAC Symposium on Mycotoxins and phycotoxins. Tokyo, 16-19 August 1988. Tokyo, Japanese Association of Mycotoxicology, p. 97-98.
Přejít k původnímu zdroji...
- Malíř F (2011). Toxicita mykotoxinů. In: Laciakova A (ed.). Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinářského lekárstva a farmácie, Košice. 1. vyd., s. 226-247. ISBN 978-80-8077-252-9.
- Malíř F, Ostrý V (eds.). (2003). Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. NCO NZO, Brno, s. 349. ISBN 8070133953.
- Malíř F, Ostrý V (2012). Aflatoxiny-toxické účinky u člověka. Kontakt. 14/1: 85-93.
Přejít k původnímu zdroji...
- Malir F, Ostry V, Grosse Y, Roubal T, Skarkova J, Ruprich J (2006). Monitoring the mycotoxins in food and their biomarkers in the Czech Republic. Mol. Nutr. Food Res. 50/6: 513-518.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Malíř F, Roubal T, Ostrý V, Tůma J, Procházková H, Řičařová B, Marešová H, Rolečková E (2007). Mycotoxins and Bioterrorism. Chem. Listy. 101/14: 119-121.
- Matossian MK (1989). Poisons of the past-molds, epidemics and history. Yale University Press, New Haven, Connecticut, p. 190. ISBN 0-300-05121-2.
- Mobashar M, Hummel J, Blank R, Südekum KH (2010). Ochratoxin A in Ruminants - A review on its degradation by gut microbes and effects on animals. Toxins. 2: 809-839.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Novotny L, Musilek K, Pohanka M, Zdarova Karasova J, Bostik P, Jun D, Kuca K. (2011). Introduction to chemical and biological warfare agents. Hradec Kralove. 1st ed., p. 57.
- Osweiler GD (2000). Mycotoxins - contemporary issues of food animal health and productivity. Vet Clin North Am Food Anim Pract. 16/vii: 511-530.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Patočka J (2010). Trendy v terapii botulismu. Kontakt. 12/2: 207-211.
Přejít k původnímu zdroji...
- Pittet A (1998). Natural occurrence of mycotoxins in foods and feeds-an updated review. Revue Med. Vet. 149/6: 479-492.
- Ramakrishna Y, Bhat RV, Ravindranath V (1989). Production of deoxynivalenol by Fusarium isolates from samples of wheat associated with a human mycotoxicosis outbreak and from sorghum cultivars. Applied and Environmental Microbiology. 55/6: 2619-2620.
Přejít k původnímu zdroji...
- Richard JL, Payne GA, Desjardins AE, Maragos Ch, Norred III WP, Pestka JJ, Phillips TD, van Egmong HP, Vardon PJ, Whitaker TB, Wood G (2003). Mycotoxins: Risks in Plant, Animal, and Human Systems, Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iowa, USA. 1st ed., p. 199. ISBN 1-887383-22-0.
- Rotter BA, Prelusky DB, Pestka JJ (1996). Toxicology of deoxynivalenol (vomitoxin). J. Toxicol. Environ. Health. 48/1: 1-34.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sato N, Ueno Y (1977). Comparative toxicities of trichothecenes. In: Rodericks JV, Hesseltine CW, Mehlman MA (eds.). Mycotoxins in Human and Animal Health. Park Forest South, IL: Pathtox Publishers, p. 295.
- Scientific Committee on Food (2002). Opinion of the Scientific Committee on Food on Fusarium toxins. Part 6: Group evaluation of T-2 toxin, HT-2 toxin, nivalenol and deoxynivalenol (adopted on 26 February 2002), p. 12.
- Schoental R (1984). Mycotoxins and the Bible. Perspect. Biol. Med. 28/1: 117-120.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schoental R (1991). Mycotoxins, porphyrias and the decline of Etruscans. J. Appl.Toxicol. 11/7: 453-454.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schoental R. (1994). Mycotoxins in food and the plague of Athens. J. Nutr. Med. 4/1: 83-85.
Přejít k původnímu zdroji...
- Stoev SD, Daskalov H, Radic B, Domijan A M, Peraica M (2002). Spontaneous mycotoxic nephropathy in Bulgarian chickens with inclarified mycotoxin etiology. Vet Res. 33/1: 83-93.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Stoev SD, Stefanov M, Denev S, Radic B, Domijan AM, Peraica M. (2004). Experimental mycotoxicosis in chickens induced by ochratoxin A and penicillic acid and intervention with natural plant extracts. Vet Res Commun. 28/8: 727-746.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sudakin DL (2003). Trichothecenes in the Environment: Relevance to Human Health. Toxicology Letters. 143/2: 97-107.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sugita-Konishi Y, Nakajima T (2010). Nivalenol: The Mycology, Occurrence, Toxicology, Analysis and Regulation. In: Rai M, Varma A (eds.). Mycotoxins in Food, Feed and Bioweapons. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg Dordrecht London New York. 1st ed., p. 253-274. ISBN 978-3-642-00725-5.
- Štětina R (2004). Mykotoxiny. In: Patočka J. (ed.). Vojenská toxikologie, Grada, Praha, s. 128-134. ISBN 80-247-0608-3.
- Ueno Y (1971). Toxicological and biological properties of fusarenon-x, a cytotoxin mycotoxin of Fusarium nivale In: Purchase IFH (ed.). Mycotoxins in human health.Proceedings of a Symposium, Pretoria, 2.-4. 9. 1970. Edinburgh, Mac Milllan, p. 163-178.
Přejít k původnímu zdroji...
- Ueno Y (1977). Trichothecenes: overview address. In: Rodricks JV, Hesseltine CW, Mehlman MA (eds.). Mycotoxins in Human and Animal Health. Phathotox Publishers: Park Forest South, Illinois, USA: 1st ed., p. 189-207.
- Ueno Y (1991). Biochemical mode of action of mycotoxins. In Smith JE and Henderson RS (eds.). Mycotoxins and Animal Foods. CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida, p. 437-454. ISBN 9780849349041.
- Ueno Y, Sawano M, Ishii K (1975). Production of trichothecene mycotoxins by Fusarium species in shake culture. Appl Microbiol. 30/1: 4-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Voods JB, Darling RG, Dembek ZF, Carr BK, Cieslak TJ, Lawler JV, Littrel AC, Kortepeter MG, Rebert NW, Stanek SA, Martin JW (2005). T-2 toxin, USAMRIID's Medical Management of Biological Casualties Handbook, 6th ed., p. 187. ISBN 978-0-16-090015-0.
- Voyksner RD, Hagler WM, Jr., Swanson SS (1987). Analysis of some metabolites of T-2 toxin, diacetoxyscirpenol and deoxynivalenol, by thermospray high-performance liquid chromatography-mass spectrometry. J Chromatogr. 394/5: 183-199.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Wang ZG, Feng JN, Tong Z (1993). Human toxicosis caused by mouldy rice contaminated with Fusarium and T-2 toxin. Biomed Env Sci. 6/1: 65-70.
- Weidenbörner M (2001). Encyclopedia of Food Mycotoxins. Springer. Berlin, Heidelberg, New York, Barcelona, Hong Kong, London, Milan, Paris, Singapore, Tokyo, p. 294. ISBN 978-3-540-67556-3.
Přejít k původnímu zdroji...
- Weidenbörner M (2008). Mycotoxins in foodstuffs. Springer Science and Business Media LLC, Cambridge, MA, USA, 1st ed., p. 462. ISBN 978-0-387-73689-1.
Přejít k původnímu zdroji...
- Welsh GI, Foulstone EJ, Young SW, Tavare JM, Proud CG (1994). Wortmannin inhibits the effects of insulin and serum on the activities of glycogen synthase kinase-3 and mitogen-activated protein kinase. Biochem. J. 303/1: 15-20.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- WHO (2001). World Health Organization. Safety evaluation of certain mycotoxins in food. Prepared by the Fifty-sixth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Food Additives Series. No. 47, FAO Food and Nutrition Paper 74.
- Wu Q, Dohnal V, Huang L, Kuca K, Yuan Z (2010). Metabolic pathways of trichothecenes. Drug Met Rev. 42/2: 250-267.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yoshizawa T, Swanson SP, Mirocha CJ (1980). T-2 metabolites in the excreta of broiler chickens administered 3H-labeled T-2 toxin. Appl Environ Microb. 38/8: 1172-1177.
Přejít k původnímu zdroji...