Kontakt 2017, 19(3):e186-e191 | DOI: 10.1016/j.kontakt.2017.07.004

Stravovací zvyklosti adolescentů a edukace sestrou v rámci primární prevenceOšetřovatelství - původní práce

David Kimmera,*, Sylva Bártlováb
a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, České Budějovice, Česká republika
b Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Ústav ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče, České Budějovice, Česká republika

Cílem předkládaného článku je prezentovat výsledky výzkumu zaměřeného na stravovací zvyklosti adolescentů, které slouží jako podklad k edukaci v ošetřovatelství v oblasti zdravého životního stylu. Sběr dat probíhal pomocí nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor respondentů tvořilo celkem 1 130 osob z Jihočeského kraje ve věku 15 až 18 let (průměrný věk 16,8 let), z nichž bylo 732 (64,8 %) žen a 398 (35,2 %) mužů. Výzkum byl realizován u žáků čtyřletých gymnázií, středních zdravotnických škol (SZŠ), středních odborných škol a odborných učilišť oboru kuchař-číšník (SOŠ). Závislost sledovaných proměnných na typu studované školy byla hodnocena pomocí chí-kvadrát testu (případně Fisherova přesného testu). Z výsledků vyplývá, že žáci gymnázií oproti žákům ostatních typů škol jí pravidelně 5× a 6× denně. U gymnazistů byla dále zjištěna vyšší frekvence konzumace jednotlivých denních jídel v průběhu týdne. V tomto ohledu vykazují nejhorší výsledky žáci středních odborných škol, kteří také oproti žákům ostatních škol konzumují více slazených nápojů během dne. Žáci středních odborných škol se také nechávají více než ostatní při výběru potravin ovlivnit reklamou v televizi (TV). Výsledky našeho výzkumu poukazují na víceré nedostatky denní a týdenní frekvence konzumace jídel u žáků dle vybraných typů škol v neprospěch žáků středních odborných škol, a proto by výživa a životní styl v rámci edukace zaměřené na prevenci nadváhy a obezity měly být zahrnuty do rutinní péče o děti a adolescenty.

Klíčová slova: výživa; adolescent; frekvence stravování; sestra; edukace

Vloženo: 12. duben 2017; Revidováno: 21. červen 2017; Přijato: 20. červenec 2017; Zveřejněno: 29. září 2017  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kimmer D, Bártlová S. Eating habits of adolescents and education by nurses on primary prevention. Kontakt. 2017;19(3):e186-191. doi: 10.1016/j.kontakt.2017.07.004.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Vágnerová M. Vývojová psychologie: dospělost a stáří. Praha: Portál; 2000.
  2. Vrublová Y. Oblast edukace u dětí a dospívajících v primární péči o zdraví. Kontakt 2009;11(1):156-9. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Jirkovský D. Edukační a ošetřovatelský proces v programu rozšířené primární preventivní péče. Vojenské zdravotnické listy 2004;73(2):48-53.
  4. Kudlová P, Tomanová D. Didaktická vybavenost edukační lekce. Trendy v ošetřovatelství 3. Ostrava: Ostravská univerzita; 2004.
  5. Mastiliaková D. Úvod do ošetřovatelství. I. díl. Systémový přístup. Praha: Karolinum; 2004.
  6. Halmo R. Multioborová, interdisciplinární a mezinárodní kooperace v ošetřovatelství. Olomouc: Grada; 2002.
  7. Pearson N, Griffiths P, Biddle SJ, Johnston JP, Haycraft E. Individual, behavioural and home environmental factors associated with eating behaviours in young adolescents. Appetite 2017;112:35-43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Hamplová L, Juriš P. Obezita jako vážný problém veřejného zdraví. Zdravotníctvo a sociálna práca 2012;7(3):60-3.
  9. Laska MN, Hearst MO, Lust K, Lytle LA, Story M. How we eat what we eat: identifying meal routines and practices most strongly associated with healthy and unhealthy dietary factors among young adults. Public Health Nutrition 2015;18(12):2135-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Hallström L, Vereecken CA, Ruiz JR, Patterson E, Gilbert CC, Catasta G et al. Breakfast habits and factors influencing food choices at breakfast in relation to socio-demographic and family factors among European adolescents. The HELENA Study. Appetite 2011;56(3):649-57. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Szajewska H, Ruszczyński M. Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2010;50(2):113-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. ALBashtawy M. Exploring the reasons why school students eat or skip breakfast: Mohammed ALBashtawy describes a study to determine whether sociodemographic factors affect the likelihood that children will consume or miss breakfast, and to examine how the chosen habitual behaviour correlates with nutritional status. Nursing Children and Young People 2015;27(6):16-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Gebremariam MK, Henjum S, Hurum E, Utne J, Terragni L, Torheim LE. Mediators of the association between parental education and breakfast consumption among adolescents: the ESSENS study. BMC Pediatrics 2017;17(1):61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Larson N, Story M, Eisenberg ME, Neumark-Sztainer D. Secular trends in meal and snack patterns among adolescents from 1999 to 2010. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2016;116(2):240-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Agostini C, Brighenti F. Dietary choices for breakfast in children and adolescents. Critical Revies in Food Science and Nutrition 2010;50(2):120-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Lee G, Han K, Kim H. Risk of mental health problems in adolescents skipping meals: The Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2010 to 2012. Nursing Outlook 2017. [online] [cit. 2017-04-01]. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S002965541730043X Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Ahadi Z, Kelishadi R, Qorbani M, Zahedi H, Aram M, Motlagh ME, et al. Association of breakfast intake with psychiatric distress and violent behaviors in Iranian children and adolescents: the CASPIAN-IV study. The Indian Journal of Pediatrics 2016;83(9):922-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Sampasa-Kanyinga H, Roumeliotis P, Farrow CV, Shi YF. Breakfast skipping is associated with cyberbullying and school bullying victimization. A school-based cross-sectional study. Appetite 2014;79:76-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Matthys C, De Henauw S, Bellemans M, De Maeyer M, De Backer G. Breakfast habits affect overall nutrient profiles in adolescents. Public Health Nutrition 2007;10(4):413-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Dostálová J, Dlouhý P, Tláskal P. Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR 2012. Společnost pro výživu 2012. [online] [cit. 2017-04-02]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/
  21. Woźniak A, Artych M, Wawrzyniak A. Nutritional behaviours and body self-perception in polish pupils attending middle-school. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny 2014;65(4):331-6. Přejít na PubMed...
  22. Floriánková M, Košťálová A, Balíková M, Suchopárová L, Tláskal P, Vrábelová T. Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat i bufet. Praha: Státní zdravotní ústav; 2014.
  23. Ostachowska-Gasior A, Piwowar M, Kwiatkowski J, Kasperczyk J, Skop-Lewandowska A. Breakfast and other meal consumption in adolescents from southern Poland. International Journal of Environmental Research and Public Health 2016;13(5):453. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Moreno LA, Rodríguez G, Fleta J, Bueno-Lozano M, Lázaro A, Bueno G. Trends of dietary habits in adolescents. Critical Revies in Food Science and Nutrition 2010;50(2):106-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Lipsky LM, Haynie DL, Liu D, Chaurasia A, Gee B, Li K et al. Trajectories of eating behaviors in a nationally representative cohort of U.S. adolescents during the transition to young adulthood. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2015;12(1):138. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Verstraeten R, Leroy JL, Pieniak Z, Ochoa-Avilès A, Holdsworth M, Verbeke W et al. Individual and environmental factors influencing adolescents' dietary behavior in low- and middle-income settings. PLoS One 2016;11(7):e0157744. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Denehy J. Role models for healthy lifestyles revisited. The Journal of School Nursing 2008;24(1):1-2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Perez LF, Miller CK, Groner JA. Adolescents with at-risk eating and lifestyle behaviors are affected by after school schedules across the clinical weight spectrum. Patient Education and Counseling 2017. [online] [cit. 2017-04-02]. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0738399117301374
  29. Dingová M, Lepiešová M, Rosenbergová A, Ovšonková A, Tabaková M, Zamboriová M et al. Basics of nursing: texbook for medical and nursing students. Martin: Comenius University in Bratislava Jessenius Faculty of Medicine in Martin; 2011.
  30. Mrosková S, Lizáková L. Nutrition myths - the factor influencing the quality of children's diets. Cent Eur J Nurs Midw 2016;7(1):384-9. Přejít k původnímu zdroji...