Kontakt 2017, 19(3):e205-e210 | DOI: 10.1016/j.kontakt.2017.06.001
Školský nutričný program o ovocí a jeho vplyv na vedomosti, preferenciu a príjem ovocia u 8-10-ročných slovenských detíSociální vědy ve zdraví - původní práce
- Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov, Prešov, Slovenská republika
Úvod: Ovocie zohráva dôležitú úlohu v prevencii rôznych ochorení. Konzumácia ovocia u slovenských detí nie je úplne adekvátna. Nutričné programy predstavujú možnosť podpory stravovacích návykov u detí.
Design štúdie: Non-randomizovaná kontrolovaná štúdia.
Cieľ: Vytvoriť nutričný edukačný program, implementovať ho a analyzovať jeho efektivitu na stravovacie návyky detí.
Metodológia: Školský nutričný program bol zameraný na ovocie a jeho príjem pre zdravie. Posudzovali sme úroveň vedomostí o ovocí, preferenciu k ovociu a príjem ovocia v intervenčnej a kontrolnej skupine. Pred začiatkom nutričného programu deti uvádzali dostupnosť ovocia v domácom prostredí a modeling ovocia (rodič/učiteľ/kamarát ako model príjmu ovocia). Pri štatistickej analýze sme použili chi-square test, t-test a analýzu kovariance (ANCOVA).
Vzorka: Do výskumu bolo zapojených 136 detí vo veku 8-10 rokov (M = 8,67, SD = 0,55). Školský nutričný program bol realizovaný u 68 detí (intervenčná skupina), kontrolnú skupinu tvorilo 68 detí.
Výsledky: Zistili sme vyššiu úroveň vedomostí (p = 0,000) a vyššiu preferenciu k ovociu (p = 0,001) u detí v intervenčnej skupine. Príjem ovocia v intervenčnej a kontrolnej skupine bol podobný (M = 7,51 vs. M = 6,74, p = 0,059). Nezistili sme signifikantný vplyv nutričného programu na frekvenciu príjmu ovocia u detí po zohľadnení vplyvu kovariátu - "dostupnosť ovocia" [F(1,133) = 3,254, p = 0,074], ale program mal štatisticky významný dopad na frekvenciu príjmu ovocia u detí po zohľadnení kovariátu - "rodič ako model príjmu ovocia" (F(1,133) = 5,033, p = 0,027) a "učiteľ ako model príjmu ovocia" [F(1,133) = 4,071, p = 0,046].
Závery: Rodičia a učitelia zohrávajú významnú úlohu pri zvyšovaní efektivity nutričného programu a modifikácii stravovacích návykov detí.
Klíčová slova: ovocie; školský nutričný program; stravovacie návyky; rodič; učiteľ
Vloženo: 20. březen 2017; Revidováno: 9. květen 2017; Přijato: 12. červen 2017; Zveřejněno: 29. září 2017 Zobrazit citaci
| ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
Reference
- Müllerová D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton; 2003.
- World Health Organization. Global status report on non communicable diseases 2010. WHO: Geneva; 2011.
- Martínez-González MÁ, de la Fuente-Arrillaga C, López-Del-Burgo C, Vázquez-Ruiz Z, Benito S, Ruiz-Canela M. Low consumption of fruit and vegetables and risk of chronic disease: a review of the epidemiological evidence and temporal trends among Spanish graduates. Public Health Nutr 2011;14(12A):2309-15.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Harding AH, Wareham NJ, Bingham SA, Khaw K, Luben R, Welch A, Forouhi NG. Plasma vitamin C level, fruit and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer - Norfolk prospective study. Arch Intern Med 2008;168(14):1493-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Vitáriusová E, Babinská K, Kost'álová L, Rosinský J, Hlavatá A, Pribilincová Z et al. Food intake, leisure time activities and the prevalence of obesity in schoolchildren in Slovakia. Cent Eur J Public Health 2010;18(4):192-7.
Přejít k původnímu zdroji... - Babinská K, Vitáriušová E, Rosinský J, Babinská K ml., Košťálová Ľ, Hlavatá A et al. Stravovací režim školákov na Slovensku. Pediatr. prax 2007;4:217-20.
- Rhee K. Childhood overweight and the relationship between parent behaviors, parenting style, and family functioning. The ANNALS of the American Academy of Political and Social Science 2008;615(1):11-37.
Přejít k původnímu zdroji... - Scaglioni S, Salvioni M, Galimberti C. Influence of parental attitudes in the development of children eating behaviour. Br J Nutr 2008;99(1):S22-5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Panunzio MF, Antoniciello A, Pisano A, Dalton S. Nutrition education intervention by teachers may promote fruit and vegetable consumption in Italian students. Nutrition Research 2007;27(9):524-8.
Přejít k původnímu zdroji... - Persson Osowski C, Göranzon H, Fjellström C. Teachers' interaction with children in the school meal situation: the example of pedagogic meals in Sweden. J Nutr Educ Behav 2013;45(5):420-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Wind M, de Bourdeaudhuij I, te Velde SJ, Sandvik C, Due P, Klepp KI, Brug J. Correlates of fruit and vegetable consumption among 11-year-old Belgian-Flemish and Dutch schoolchildren. J Nutr Educ Behav 2006;38(4):211-21.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Gross SM, Pollock ED, Braun B. Family influence: key to fruit and vegetable consumption among fourth- and fifth-grade students. J Nutr Educ Behav 2010;42(4):235-41.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Fraňková S, Malichová E, Pařízková J. Jídlo v životě dítěte a adolescenta - Teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum; 2014.
- Briggs M, Fleischhacker S, Mueller CG, American Dietetic Association, School Nutrition Association, Society for Nutrition Education. Position of the American Dietetic Association, School Nutrition Association, and Society for Nutrition Education: comprehensive school nutrition services. J Nutr Educ Behav 2010;42(6):360-71.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Evans CE, Christian MS, Cleghorn CL, Greenwood DC, Cade JE. Systematic review and meta-analysis of school-based interventions to improve daily fruit and vegetable intake in children aged 5 to 12 y. Am J Clin Nutr 2012;96(4):889-901.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Magurová D, Majerníková Ľ. Teoretické východiská edukácie v zdravotníckej praxi. Prešov: Prešovská univerzita, Fakulta zdravotníckych odborov; 2016.
- Triador L, Farmer A, Maximova K, Willows N, Kootenay J. A school gardening and healthy snack program increased aboriginal first nations children's preferences toward vegetables and fruit. J Nutr Educ Behav 2015;47(2):176-80.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Keihner AJ, Meigs R, Sugerman S, Backman D, Garbolino T, Mitchell P. The Power Play! Campaign's School Idea & Resource Kits improve determinants of fruit and vegetable intake and physical activity among fourth- and fifth-grade children. J Nutr Educ Behav 2011;43(Suppl 2):S122-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Prelip M, Kinsler J, Thai CL, Erausquin JT, Slusser W. Evaluation of a School-based Multicomponent Nutrition Education Program to Improve Young Children's Fruit and Vegetable Consumption. J Nutr Educ Behav 2012;44(4):310-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Somsri P, Satheannoppakao W, Tipayamongkholgul M, Vatanasomboon P, Kasemsup R. A cosmetic content-based nutrition education program improves fruit and vegetable consumption among Grade 11 Thai students. J Nutr Educ Behav 2016;48(3):190-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Bontrager Yoder AB, Liebhart JL, McCarty DJ, Meinen A, Schoeller D, Vargas C, LaRowe T. Farm to elementary school programming increases access to fruits and vegetables and increases their consumption among those with low intake. J Nutr Educ Behav 2014;46(5):341-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Wengreen HJ, Madden GJ, Aguilar SS, Smits RR, Jones BA. Incentivizing Children's Fruit and Vegetable Consumption: Results of a United States Pilot Study of the Food Dudes Program. J Nutr Educ Behav 2013;45(1):54-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Struempler BJ, Parmer SM, Mastropietro LM, Arsiwalla D, Bubb RR. Changes in fruit and vegetable consumption of third-grade students in body quest: food of the warrior, a 17-class childhood obesity prevention program. J Nutr Educ Behav 2014;46(4):286-92.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Minárik P. Vademecum zdravej výživy. Bratislava: Kontakt; 2011.
- Liba J. Výchova k zdraviu a škola. Prešov: Prešovská univerzita v Prešove - Pedagogická fakulta; 2005.
- Shaikh AR, Yaroch AL, Nebeling L, Yeh MC, Resnicow K. Psychosocial Predictors of Fruit and Vegetable Consumption in Adults: A Review of the Literature. Am J Prev Med 2008;34(6):535-43.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Cheadle A, Cahill C, Schwartz PM, Edmiston J, Johnson S, Davis L, Robbins C. Engaging youth in learning about healthful eating and active living: an evaluation of Educational Theater Programs. J Nutr Educ Behav 2012;44(2):160-5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Chu YL, Farmer A, Fung C, Kuhle S, Veugelers P. Fruit and vegetable preferences and intake among children in Alberta. Can J Diet Pract Res 2013;74(1):21-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Patrick H, Nicklas TA. A review of family and social determinants of children's eating patterns and diet quality. J Am Coll Nutr 2005;24(2):83-92.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Van Cauwenberghe E, Maes L, Spittaels H, van Lenthe FJ, Brug J, Oppert JM, De Bourdeaudhuij I. Effectiveness of school-based interventions in Europe to promote healthy nutrition in children and adolescents: systematic review of published and 'grey' literature. Br J Nutr 2010;103(6):781-97.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Wolnicka K, Taraszewska AM, Jaczewska-Schuetz J, Jarosz M. Factors within the family environment such as parents' dietary habits and fruit and vegetable availability have the greatest influence on fruit and vegetable consumption by Polish children. Public Health Nutr 2015;18(15):2705-11.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Pearson N, Biddle SJ, Gorely T. Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review. Public Health Nutr 2009;12(2):267-83.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Couch SC, Glanz K, Zhou C, Sallis JF, Saelens BE. Home food environment in relation to children's diet quality and weight status. J Acad Nutr Diet 2014;114(10):1569-79.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Nepper MJ, Chai W. Associations of the Home Food Environment with Eating Behaviors and Weight Status among Children and Adolescents. J Nutr Food Sci 2015;S12:004.
Přejít k původnímu zdroji... - Vepsäläinen H, Mikkilä V, Erkkola M, Broyles ST, Chaput JP, Hu G, et al. Association between home and school food environments and dietary patterns among 9-11 year-old children in 12 countries. Int J Obes Suppl 2015;5:S66-S73.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Wyse R, Campbell E, Nathan N, Wolfenden L. Associations between characteristics of the home food environment and fruit and vegetable intake in preschool children: A cross-sectional study. BMC Public Health 2011;11:938.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Draxten M, Fulkerson JA, Friend S, Flattum CF, Schow R. Parental role modeling of fruits and vegetables at meals and snacks is associated with children's adequate consumption. Appetite 2014;78:1-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed... - Vágnerová M. Vývojová psychologie. Praha: Karolinum; 2012.



