Kontakt 2018, 20(2):e126-e133 | DOI: 10.1016/j.kontakt.2017.11.005

Vonkajšie rizikové faktory kolorektálneho karcinómu v populácii 50 a viacročnýchOšetřovatelství - původní práce

Zuzana Spáčilová*, Andrea Solgajová, Gabriela Vörösová, Dana Zrubcová
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva, Katedra ošetrovateľstva, Nitra, Slovenská republika

Kolorektálny karcinóm je preventabilné ochorenie, na vzniku ktorého sa podieľajú endogénne faktory a faktory vonkajšieho prostredia. Cieľom výskumu bolo zmapovať výskyt vonkajších rizikových faktorov kolorektálneho karcinómu u laickej verejnosti vo vzťahu k veku. Kvantitatívny výskum bol realizovaný pomocou dotazníka Colon cancer doplneného o položky vlastnej konštrukcie. Štatistické spracovanie získaných údajov bolo uskutočnené algoritmami, ktoré sa nachádzajú v aplikáciách STATISTICA a MS Excel. Celkový súbor tvorilo 1715 respondentov zo všetkých krajov Slovenska mužského a ženského pohlavia vo veku 50-59 rokov (mladší respondenti v počte 1120) a vo veku 60 rokov a viac (starší respondenti v počte 595), bez prítomnosti nádorového ochorenia v osobnej anamnéze a bez zdravotníckeho vzdelania. Zistili sme vysoký výskyt niektorých vonkajších rizikových faktorov kolorektálneho karcinómu: nadhmotnosť a obezitu malo 60,36 % mladších a 75,12 % starších respondentov, 47,32 % mladších a 41,18 % starších respondentov uviedlo zvýšenú konzumáciu červeného mäsa, 76,52 % mladších a 73,61 % starších respondentov nekonzumovalo odporúčanú dennú dávku zeleniny, 47,77 % mladších a 57,65 % starších respondentov nemalo dostatočnú pohybovú aktivitu. Zistili sme, že existuje štatisticky významný vzťah medzi vekom a hodnotou BMI, konzumáciou červeného mäsa, fajčením a pohybovou aktivitou (p < 0,05). V prípade veku a premenných konzumácia zeleniny a konzumácia alkoholu nebol potvrdený štatisticky významný vzťah. V slovenskej populácii je vysoký výskyt vonkajších rizikových faktorov. Odporúčame realizovať stratégie primárnej prevencie na úrovni jednotlivca, komunity či spoločnosti.

Klíčová slova: kolorektálny karcinóm; vek; rizikové faktory

Vloženo: 17. červenec 2017; Revidováno: 18. září 2017; Přijato: 27. listopad 2017; Zveřejněno: 26. červen 2018  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Spáčilová Z, Solgajová A, Vörösová G, Zrubcová D. Exogenous risk factors for colorectal cancer in people aged 50 years and older. Kontakt. 2018;20(2):e126-133. doi: 10.1016/j.kontakt.2017.11.005.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Vavrečka A. Epidemiológia, etiológia, klinický obraz a prevencia kolorektálneho karcinómu. Via pract. 2010;7(1):10-13.
  2. Aran V, Victorino AP, Thuler LC, Ferreira CG. Colorectal cancer: epidemiology, disease mechanisms and interventions to reduce onset and mortality. Clin Colorectal Cancer 2016;15(3):195-203. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Adam Z, Vorlíček J, Vaníček J. Diagnostické a léčebné postupy u maligních chorob. Praha: Grada Publishing; 2004.
  4. Blahová B. Kolorektálny karcinóm a FOB skríning v ambulancii všeobecného lekára. Via pract. 2013;10(5):187-90.
  5. Ondrušová M, Špánik S, Pšenková M. Vybrané ukazovatele epidemiológie kolorektálneho karcinómu na Slovensku. Onkológia (Bratisl.) 2015;10(4):219-22.
  6. Torre LA, Bray F, Siegel RL, Ferlay J, Lortet-Tieulent J, Jemal A. Global cancer statistics, 2012. CA Cancer J Clin. 2015;65(2):87-108. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Diba ChS, Hlava P. Incidencia zhubných nádorov v Slovenskej republike 2010. Bratislava: NCZI; 2017.
  8. Prochotský A. Karcinóm hrubého čreva a konečníka. Bratislava: Litera Medica; 2006.
  9. Lukáš K, Bortík M, Brůha R, Dvořák M, Dražná E, Jirásek V, et al. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing; 2005.
  10. Hrčka R, Vavrečka A. Aké sú možnosti zníženia úmrtnosti na rakovinu konečníka a hrubého čreva na Slovensku? Interná medicína 2002;2(4):230-8.
  11. Kaušitz J, Altaner Č. Onkológia. Bratislava: VEDA; 2003.
  12. Jurga Ľ. Klinická onkológia a rádioterapia. Bratislava: Slovak Academic Press; 2000.
  13. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Diabetes mellitus and risk of colorectal cancer: a meta-analysis. J Natl Cancer Inst. 2005;97(22):1679-87. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Renehan AG, Shalet SM. Diabetes, insulin therapy, and colorectal cancer. BMJ 2005;330(7491):551-2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. World cancer research fund/American institute for cancer research. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of colorectal cancer: a global perspective. Washington DC: AICR; 2011.
  16. Jablonská M. Kolorektální karcinom - časná diagnóza a prevence. Praha: Grada Publishing; 2000.
  17. Colditz GA, Atwood KA, Emmons K, Monson RR, Willett WC, Trichopoulos D, Hunter DJ. Harvard report on cancer prevention volume 4: Harvard Cancer Risk Index. Risk Index Working Group, Harvard Center for Cancer Prevention. Cancer Causes Control 2000;11(6):477-88. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Poledníková Ľ. Geriatrické a gerontologické ošetrovateľstvo. Martin: Osveta; 2006.
  19. Hotár V, Paška P, Perhács J. Výchova a vzdelávanie dospelých. Andragogika. Terminologický a výkladový slovník. Bratislava: SPN; 2000.
  20. Čornaničová R. Edukácia seniorov. Bratislava: UK; 1998.
  21. Brabcová I, Kyselová M, Machová A. Prevence kolorektálního karcinomu. Onkologie 2009;3(5): 316-18.
  22. Hanyuda A, Ogino S, Qian ZR, Nishihara R, Song M, Mima K, et al. Body mass index and risk of colorectal cancer according to tumor lymphocytic infiltrate. Int J Cancer 2016;139(4):854-68. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Anderson AS, Key TJ, Norat T, Scoccianti C, Cecchini M, Berrino F, et al. European code against cancer: obesity, body fatness and cancer. Cancer Epidemiol 2015;39 Suppl 1:S34-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: AICR; 2007.
  25. Beňo I. Náuka o výžive. Martin: Osveta; 2008.
  26. Správa o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2012-2014; 2015. [online] [cit. 2017-05-25]. Dostupné z: http://www.uvzsr.sk/docs/info/podpora/Sprava_o_zdravotnom_stave_obyvatelstva_SR_za_roky_2012_2014.pdf
  27. Cindi health monitor 2002 - Česká republika. [online] [cit. 2017-05-12]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/CINDI/Cindi_report_pro_novy_web_08.pdf
  28. Jurkovičová J, Štefániková Z, Ševčíková Ľ, Sobotová Ľ, Rapantová H, Ághová Ľ. Prevalencia rizikových faktorov srdcovocievnych chorôb v populácii 65+ ročných. In: Jurkovičová J, Štefániková Z (Eds). Životné podmienky a zdravie: zborník vedeckých prác [CD-ROM]. Bratislava: Úrad verejného zdravotníctva SR; 2009.
  29. Národný akčný plán pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017-2020; 2017. [online] [cit. 2017-05-25]. Dostupné z: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3160:narodny-akny-plan-pre-podporu-pohbovej-aktivity-na-roky-2017-2020&catid=108:materialy-schvalene-vladou
  30. Scoccianti C, Cecchini M, Anderson AS, Berrino F, Boutron-Ruault MC, Espina C, et al. European code against cancer: alcohol drinking and cancer. Cancer Epidemiol. 2016;45:181-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Anderson JC, Alpern Z, Sethi G, Messina CR, Martin C, Hubbard PM, et al. Prevalence and risk of colorectal neoplasia in consumers of alcohol in a screening population. Am J Gastroenterol 2005;100(9):2049-55. Doi: 10.1111/j.1572-0241.2005.41832.x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Cho E, Smith-Warner SA, Ritz J, van den Brandt PA, Colditz GA, Folsom AR, et al. Alcohol intake and colorectal cancer: a pooled analysis of 8 cohort studies. Ann Intern Med. 2004;140(8):603-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Velčická J. Pohľad na zdravotný stav obyvateľstva SR a jeho determinanty (výsledky EHIS 2014). Bratislava: Štatistický úrad Slovenskej republiky; 2015.
  34. Sovinová H, Csémy L. Kouření cigaret a pití alkoholu v České republike. Praha: Státní zdravotní ústav; 2003.
  35. Váňová A, Skývová M, Csémy L. Užívání tabáku a alkoholu v České republice 2016. Praha: Státní zdravotní ústav; 2017.
  36. Bartošovič I, Tašká A, Bartošovičová D. Fajčenie a alkohol u obyvateľov domovov dôchodcov v rokoch 1989 a 2000. Kontakt 2006;8(2):347-54. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Colditz GA, Samplin-Salgado M, Ryan CT, Dart H, Fisher L, Tokuda A, Rockhill B. Harvard report on cancer prevention, volume 5: fulfilling the potential for cancer prevention: policy approaches. Cancer Causes Control 2002;13(3):199-212. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Fiala J, Brázdová Z. Výživové faktory v prevenci nádorových onemocnění. In: Beňa F, Brázdová Z, Čadová L, Fiala J, Holoubek I, Hrubá D, et al. Onkologická rizika. Brno: Masarykův onkologický ústav; 2001, pp. 21-44.
  39. Norat T, Scoccianti C, Boutron-Ruault MC, Anderson A, Berrino F, Cecchini M, et al. European code against cancer: Diet and cancer. Cancer Epidemiol. 2015;39(Suppl. 1):S56-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Aktualizácia Národného programu podpory zdravia v Slovenskej republike; 2014. [online] [cit. 2017-04-10]. Dostupné z: http://www.uvzsr.sk/docs/info/podpora/Aktualizacia_Narodneho_programu_podpory_zdravia_2014.pdf
  41. Dolénková T, Hlúbik P. Stravovací návyky adolescentů a dospělých jako prevence kolorektálního karcinomu. Ošetřovatelství a porodní asistence 2013;4(4):670-7.
  42. Cupák A, Pokrivčák J, Rizov M. Diverzita spotreby potravín na Slovensku. Politická ekonomie 2016;64(5):608-26. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Bartoňková H, Holík J. Hrubá D, Hrubá M, Fiala J, Foretová L, et al. Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Brno: Masarykův onkologický ústav; 2002.
  44. Fiala J. Současný stav vnímání výživy v prevenci rakoviny. Onkologická péče 2008;12(1):7-11.
  45. Kozelová D, Országhová D, Fiľa M, Čmiková Z. Quantitative indicators of fruit and vegetable consumption. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 2015;9(1):487-93. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Kajaba I, Ághová Ľ, Ševčíková Ľ, Krátky A. Zásady režimu výživy osôb tretieho veku. In: Ághová Ľ (Ed.). Životné podmienky a zdravie. Bratislava: Úrad verejného zdravotníctva SR; 2005.
  47. Leon ME, Peruga A, McNeill A, Kralikova E, Guha N, Minozzi S, et al. European code against cancer: Tobacco and cancer. Cancer Epidemiol. 2015;39 Suppl 1:S20-33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. International Agency for Research on Cancer. World Cancer Report 2008. Lyon: IACR; 2008.
  49. Liang PS, Chen TY, Giovannucci E. Cigarette smoking and colorectal cancer incidence and mortality: Systematic review and meta-analysis. Int J Cancer. 2009;124(10):2406-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  50. Botteri E, Iodice S, Bagnardi V, Raimondi S, Lowenfels AB, Maisonneuve P. Smoking and colorectal cancer: a meta-analysis. JAMA 2008;300(23):2765-78. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. Leitzmann M, Powers H, Anderson AS, Scoccianti C, Berrino F, Boutron-Ruault MC, et al. European code against cancer: physical activity and cancer. Cancer Epidemiol. 2015;39(Suppl. 1):S46-55. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Howard RA, Freedman DM, Park Y, Hollenbeck A, Schatzkin A, Leitzmann MF. Physical activity, sedentary behaviour, and the risk of colon and rectal cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Cancer Causes Control 2008;19(9):939-53. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  53. Vobr R. Aplikovaná antropomotorika I. Brno: Masarykova univerzita; 2012.
  54. Pelclová J, Vašíčková J, Frömel K, Djordjevic I, Bláha L, Feltlová D, et al. Vliv demografických faktorů na pohybovou aktivitu a sezení u obyvatel České republiky ve věku 55-69 let. Tělesná kultura 2008;31(2):109-19. Přejít k původnímu zdroji...
  55. Uher I. Determinanty kvality života seniorov. Košice: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach; 2014.