Kontakt 2022, 24(4/2022):310-315 | DOI: 10.32725/kont.2022.032

Súvislosť úzkostlivosti a kvality života u dospelej populácie s potravinovou alergiouOšetřovatelství - původní práce

Barbora Waldhof, Marta Vavrová *
University of ss. Cyril and Methodius in Trnava, Faculty of Arts, Department of Psychological Science, Trnava, Slovak Republic

Súhrn Úvod: Potravinová alergia je chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje veľké úsilie a môže mať za následok nielen zníženú kvalitu života, ale aj zvýšený pocit úzkosti a stresu. Štúdia skúma súvislosť medzi potravinovou alergiou, kvalitou života (HRQL) a úrovňou úzkostlivosti u dospelých jedincov s potravinovou alergiou. Sekundárnym cieľom bolo overiť spoľahlivosť slovenskej verzie dotazníka FAQLQ-AF, ktorý bol použitý pre slovenskú populáciu po prvýkrát.

Metódy: Výskumnú vzorku tvorilo 167 dospelých osôb s potravinovou alergiou vo veku 19-69 rokov (M vek = 37). Na meranie úzkostlivosti bol použitý dotazník STAI X2 a na meranie kvality života súvisiacej so zdravím bol použitý dotazník FAQLQ-AF, ktorý dosiahol vysoké hodnoty reliability.

Výsledky: Vo výsledkoch sa preukázal mierny, pozitívny vzťah medzi úzkostlivosťou a HRQL meraný dotazníkom FAQLQ-AF. Jednoduchá lineárna regresná analýza preukázala, že úroveň črty úzkosti je prediktorom úrovne HRQL a nárast úrovne úzkostlivosti znižuje úroveň HRQL. Faktory ako tetanický syndróm, komorbidity, predpísané lieky a odporúčané voľnopredajné lieky sú spojené s úrovňou úzkostlivosti. Súvisiace ochorenia a zoskupenia symptómov súvisia s úrovňou HRQL.

Závery: Dospelí jedinci s potravinovou alergiou, ktorí sú viac úzkostliví, majú vyššiu pravdepodobnosť horšej kvality života. Včasná intervencia a prevencia, optimalizácia manažmentu liečby by mali byť nutnou súčasťou psychologickej starostlivosti o pacientov s potravinovou alergiou.

Klíčová slova: HRQL; kvalita života; potravinová alergia; úzkosť; úzkostlivosť
Střet zájmů:

The authors have no conflict of interests to declare.

Vloženo: 22. duben 2022; Revidováno: 12. září 2022; Přijato: 25. říjen 2022; Zveřejněno online: 1. listopad 2022; Zveřejněno: 19. prosinec 2022  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Waldhof B, Vavrová M. Association between trait anxiety and quality of life in an adult population with food allergy. Kontakt. 2022;24(4):310-315. doi: 10.32725/kont.2022.032.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bullinger M (2014). Das Konzept der Lebensqualität in der Medizin-Entwicklung und heutiger Stellenwert. Z Evid Fortbild Qual Gesundhwes 108(2-3): 97-103. DOI: 10.1016/j.zefq.2014.02.006. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. DunnGalvin A, Hourihane JO (2016). Health-related quality of life in food allergy. Impact, cottelates, and predictors. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 59(7): 841-848. DOI: 10.1007/s00103-016-2368-x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Dyer AA, Kanaley MK, Lombard L, Warren CM, Gupta RS (2020). Quality of life in children with food allergy. In: Gupta R (Eds) Pediatric Food Allergy. Springer, Cham., pp. 45-56. DOI: 10.1007/978-3-030-33292-1_4, Přejít k původnímu zdroji...
  4. Feng C, Kim J-H (2019). Beyond avoidance: the psychosocial impact of food allergies. Clinical Reviews in Allergy & Immunology 57(1): 74-82. DOI: 10.1007/s12016-018-8708-x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Ferenčík M, Rovenský J, Maťha V, Jensen-Jarolim E (2006). Imunológia a alergológia v základných heslách a termínoch. Bratislava. Slovac Academic Press.
  6. Flokstra-de Blok BM, van der Meulen GN, Dunn Galvin A, Vlieg-Boestra BJ, Oude Elbernik JN, Duiverman EJ, et al. (2009). Development and validation of the Food Allergy Quality of Life Questionnaire - Adult Form. Allergy 64(8): 1209-1217. DOI: 10.1111/j.1398-9995.2009.1968.x. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Friedman AH, Morris TL (2006). Allergies and anxiety in children and adolescents: a review of the literature. J Clin Psychol Med Settings 13(3): 318-331. DOI: 10.1007/s10880-006-9026-7. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Fuchs M (2008). Potravinová alergie. Practicus 6: 30-34. [online] [cit. 2021-11-07]. Available from: https://adoc.pub/queue/potravinova-alergie-uvod-a-patofyziologie-pa-mudr-martin-fuc.html
  9. Fuchs M (2019). Patofyziologie potravinové alergie. In: Fuchs M (Ed.): Potravinová alergie - jak na ni (pp. 15-23). Praha: Mladá fronta, 560 p.
  10. Goossens NJ, Flokstra-de Blok BM, Vlieg-Boerstra BJ, Duiverman EJ, Weiss CC, Furlong TJ, Dubois AE (2011). Online version of the food allergy quality of life questionnaire-adult form: validity, feasibility and cross-cultural comparison. Clin Exp Allergy 41(4): 574-581. DOI: 10.1111/j.1365-2222.2011.03711.x. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Greenhawt M (2016). Food allergy quality of life and living with food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol 16(3): 284-290. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000271. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Jansson S-A, Heibert-Arlind M, Middelveld RJ, Bengtsson UJ, Sundqvist A-C, Kallström-Bengtsson I, et al. (2013). Health-related quality of life, assessed with a disease-specific questionnaire, in Swedish adults suffering from well-diagnosed food allergy to staple foods. Clin Transl Allergy 3: 21. DOI: 10.1186/2045-7022-3-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Kalová H, Petr P, Soukupová A, Vondrouš P (2005). Kvalita života u chronických onemocnění ve světle novějších modelů zdraví a nemoci. Klin Farmakol Farm 19: 165-168.
  14. Knibb RC, Semper H (2013). Impact of suspected food allergy on emotional distress and family of parents prior to allergy diagnosis. Pediatr Allergy Immunol 24(8): 798-803. DOI: 10.1111/pai.12176. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K, Roberts G, Beyer K, Bindslev-Jensen C, et al. (2014). EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy 69(8): 1008-1025. DOI: 10.1111/all.12429. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Müllner J, Ruisel I, Farkaš G (1980). Príručka pre administráciu, interpretáciu a vyhodnocovanie dotazníka na meranie úzkosti a úzkostlivosti. Bratislava: Psychodiagnostické a didaktické testy, 94 p.
  17. Peniamina RL, Mirosa M, Bremer P, Conner TS (2016). The stress of food allergy issues in daily life. Psychol Health 31(6): 750-767. DOI: 10.1080/08870446.2016.1143945. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Polloni L, Muraro A (2020). Anxiety and food allergy: A review of the last two decades. Clin Exp Allergy 50(4): 420-441. DOI: 10.1111/cae.13548. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Protudjer JLP, Golding M, Salisbury MR, Abrams EM, Roos LE (2021). High anxiety and health-related quality of life in families with children with food allergy during coronavirus disease 2019. Ann Allergy Asthma Immunol 126(1): 83-88. DOI: 10.1016/j.anai.2020.09.010. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Saleh-Langenberg J, Goossens NJ, Flokstra-de Block BM, Kollen BJ, van der Meulen GN, Le TM, et al. (2015). Predictors of health-related quality of life or European food-allergic patients. Allergy 70(6): 616-624. DOI: 10.1111/all.12582. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Salvilla SA, Dubois AEJ, Flokstra-de Block BMJ, Panesar SS, Worth A, Patel S, et al. (2014). Disease-specific health-related quality of life instruments for IgE-mediated food allergy. Allergy 69(7): 834-844. DOI: 10.1111/all.12427. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Sicherer SH, Sampson HA (2018). Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. J Allergy Clin Immunol 141(1): 41-53. DOI: 10.1016/j.jaci.2017.11.003. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Svoboda M (Ed.), Humpolíček P, Šnorek V (2013). Psychodiagnostika dospělých. Praha: Portál, 488 p.
  24. Wirtz CM, Hofmann SG, Riper H, Berking M (2014). Emotion regulation predicts anxiety over a five-year interval: A cross-lagged panel analysis. Depress Anxiety 31(1): 87-95. DOI: 10.1002/da.22198. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.