Kontakt 2022, 24(4/2022):310-315 | DOI: 10.32725/kont.2022.032
Súvislosť úzkostlivosti a kvality života u dospelej populácie s potravinovou alergiouOšetřovatelství - původní práce
- University of ss. Cyril and Methodius in Trnava, Faculty of Arts, Department of Psychological Science, Trnava, Slovak Republic
Súhrn Úvod: Potravinová alergia je chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje veľké úsilie a môže mať za následok nielen zníženú kvalitu života, ale aj zvýšený pocit úzkosti a stresu. Štúdia skúma súvislosť medzi potravinovou alergiou, kvalitou života (HRQL) a úrovňou úzkostlivosti u dospelých jedincov s potravinovou alergiou. Sekundárnym cieľom bolo overiť spoľahlivosť slovenskej verzie dotazníka FAQLQ-AF, ktorý bol použitý pre slovenskú populáciu po prvýkrát.
Metódy: Výskumnú vzorku tvorilo 167 dospelých osôb s potravinovou alergiou vo veku 19-69 rokov (M vek = 37). Na meranie úzkostlivosti bol použitý dotazník STAI X2 a na meranie kvality života súvisiacej so zdravím bol použitý dotazník FAQLQ-AF, ktorý dosiahol vysoké hodnoty reliability.
Výsledky: Vo výsledkoch sa preukázal mierny, pozitívny vzťah medzi úzkostlivosťou a HRQL meraný dotazníkom FAQLQ-AF. Jednoduchá lineárna regresná analýza preukázala, že úroveň črty úzkosti je prediktorom úrovne HRQL a nárast úrovne úzkostlivosti znižuje úroveň HRQL. Faktory ako tetanický syndróm, komorbidity, predpísané lieky a odporúčané voľnopredajné lieky sú spojené s úrovňou úzkostlivosti. Súvisiace ochorenia a zoskupenia symptómov súvisia s úrovňou HRQL.
Závery: Dospelí jedinci s potravinovou alergiou, ktorí sú viac úzkostliví, majú vyššiu pravdepodobnosť horšej kvality života. Včasná intervencia a prevencia, optimalizácia manažmentu liečby by mali byť nutnou súčasťou psychologickej starostlivosti o pacientov s potravinovou alergiou.
Klíčová slova: HRQL; kvalita života; potravinová alergia; úzkosť; úzkostlivosť
Střet zájmů:
The authors have no conflict of interests to declare.
Vloženo: 22. duben 2022; Revidováno: 12. září 2022; Přijato: 25. říjen 2022; Zveřejněno online: 1. listopad 2022; Zveřejněno: 19. prosinec 2022 Zobrazit citaci
Reference
- Bullinger M (2014). Das Konzept der Lebensqualität in der Medizin-Entwicklung und heutiger Stellenwert. Z Evid Fortbild Qual Gesundhwes 108(2-3): 97-103. DOI: 10.1016/j.zefq.2014.02.006.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- DunnGalvin A, Hourihane JO (2016). Health-related quality of life in food allergy. Impact, cottelates, and predictors. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 59(7): 841-848. DOI: 10.1007/s00103-016-2368-x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Dyer AA, Kanaley MK, Lombard L, Warren CM, Gupta RS (2020). Quality of life in children with food allergy. In: Gupta R (Eds) Pediatric Food Allergy. Springer, Cham., pp. 45-56. DOI: 10.1007/978-3-030-33292-1_4,
Přejít k původnímu zdroji...
- Feng C, Kim J-H (2019). Beyond avoidance: the psychosocial impact of food allergies. Clinical Reviews in Allergy & Immunology 57(1): 74-82. DOI: 10.1007/s12016-018-8708-x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ferenčík M, Rovenský J, Maťha V, Jensen-Jarolim E (2006). Imunológia a alergológia v základných heslách a termínoch. Bratislava. Slovac Academic Press.
- Flokstra-de Blok BM, van der Meulen GN, Dunn Galvin A, Vlieg-Boestra BJ, Oude Elbernik JN, Duiverman EJ, et al. (2009). Development and validation of the Food Allergy Quality of Life Questionnaire - Adult Form. Allergy 64(8): 1209-1217. DOI: 10.1111/j.1398-9995.2009.1968.x.
Přejít k původnímu zdroji...
- Friedman AH, Morris TL (2006). Allergies and anxiety in children and adolescents: a review of the literature. J Clin Psychol Med Settings 13(3): 318-331. DOI: 10.1007/s10880-006-9026-7.
Přejít k původnímu zdroji...
- Fuchs M (2008). Potravinová alergie. Practicus 6: 30-34. [online] [cit. 2021-11-07]. Available from: https://adoc.pub/queue/potravinova-alergie-uvod-a-patofyziologie-pa-mudr-martin-fuc.html
- Fuchs M (2019). Patofyziologie potravinové alergie. In: Fuchs M (Ed.): Potravinová alergie - jak na ni (pp. 15-23). Praha: Mladá fronta, 560 p.
- Goossens NJ, Flokstra-de Blok BM, Vlieg-Boerstra BJ, Duiverman EJ, Weiss CC, Furlong TJ, Dubois AE (2011). Online version of the food allergy quality of life questionnaire-adult form: validity, feasibility and cross-cultural comparison. Clin Exp Allergy 41(4): 574-581. DOI: 10.1111/j.1365-2222.2011.03711.x.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Greenhawt M (2016). Food allergy quality of life and living with food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol 16(3): 284-290. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000271.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jansson S-A, Heibert-Arlind M, Middelveld RJ, Bengtsson UJ, Sundqvist A-C, Kallström-Bengtsson I, et al. (2013). Health-related quality of life, assessed with a disease-specific questionnaire, in Swedish adults suffering from well-diagnosed food allergy to staple foods. Clin Transl Allergy 3: 21. DOI: 10.1186/2045-7022-3-21.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kalová H, Petr P, Soukupová A, Vondrouš P (2005). Kvalita života u chronických onemocnění ve světle novějších modelů zdraví a nemoci. Klin Farmakol Farm 19: 165-168.
- Knibb RC, Semper H (2013). Impact of suspected food allergy on emotional distress and family of parents prior to allergy diagnosis. Pediatr Allergy Immunol 24(8): 798-803. DOI: 10.1111/pai.12176.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K, Roberts G, Beyer K, Bindslev-Jensen C, et al. (2014). EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy 69(8): 1008-1025. DOI: 10.1111/all.12429.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Müllner J, Ruisel I, Farkaš G (1980). Príručka pre administráciu, interpretáciu a vyhodnocovanie dotazníka na meranie úzkosti a úzkostlivosti. Bratislava: Psychodiagnostické a didaktické testy, 94 p.
- Peniamina RL, Mirosa M, Bremer P, Conner TS (2016). The stress of food allergy issues in daily life. Psychol Health 31(6): 750-767. DOI: 10.1080/08870446.2016.1143945.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Polloni L, Muraro A (2020). Anxiety and food allergy: A review of the last two decades. Clin Exp Allergy 50(4): 420-441. DOI: 10.1111/cae.13548.
Přejít k původnímu zdroji...
- Protudjer JLP, Golding M, Salisbury MR, Abrams EM, Roos LE (2021). High anxiety and health-related quality of life in families with children with food allergy during coronavirus disease 2019. Ann Allergy Asthma Immunol 126(1): 83-88. DOI: 10.1016/j.anai.2020.09.010.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Saleh-Langenberg J, Goossens NJ, Flokstra-de Block BM, Kollen BJ, van der Meulen GN, Le TM, et al. (2015). Predictors of health-related quality of life or European food-allergic patients. Allergy 70(6): 616-624. DOI: 10.1111/all.12582.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Salvilla SA, Dubois AEJ, Flokstra-de Block BMJ, Panesar SS, Worth A, Patel S, et al. (2014). Disease-specific health-related quality of life instruments for IgE-mediated food allergy. Allergy 69(7): 834-844. DOI: 10.1111/all.12427.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sicherer SH, Sampson HA (2018). Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. J Allergy Clin Immunol 141(1): 41-53. DOI: 10.1016/j.jaci.2017.11.003.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Svoboda M (Ed.), Humpolíček P, Šnorek V (2013). Psychodiagnostika dospělých. Praha: Portál, 488 p.
- Wirtz CM, Hofmann SG, Riper H, Berking M (2014). Emotion regulation predicts anxiety over a five-year interval: A cross-lagged panel analysis. Depress Anxiety 31(1): 87-95. DOI: 10.1002/da.22198.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.